Hullámban érkező zivatarok, és jég várható

A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (>2-4 cm), és felhőszakadás (általában >25-35 mm) kísérhetik.

2023. július 25., 17:53

Szerző:

Kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen valószínű zápor, zivatar. A csapadékgócok nagy része éjszaka kelet felé kivonul, ám délnyugat, dél felől újabb cellák érkezhetnek, illetve északnyugaton az erősen megnövekvő felhőzetből eső, záporeső is előfordulhat, egy-egy beágyazott zivatar sem kizárt. Szerdán a vastagabb felhőzet és a gyenge csapadékzóna lassan kelet felé tevődik, ám előterében még erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok is kipattannak. A délnyugatiról északnyugatira forduló szelet egyre nagyobb területen kísérik erős, reggeltől főként az Észak-Dunántúlon viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 19 és 27 fok között várható, a tartósan borult, esős tájakon számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

Európa nagy részének időjárását ciklonális hatások alakítják, emiatt többfelé előfordul eső, záporeső, zivatar. A Közép-Európa felett húzódó hidegfront mentén heves zivatarok is kialakulnak, amelyeket károkozó szélrohamok, illetve nagyobb méretű jégszemek is kísérnek. A hőmérséklet nem csak a Mediterráneumban alakul magasan, a front előterében délies áramlással ugyanis megindult észak felé a forró levegő. A felmelegedés azonban csak átmeneti, a front mögött markáns, közel 10 fokos hőmérséklet-visszaesés tapasztalható. A Kárpát-medence időjárását is az említett hidegfront alakítja, emiatt több hullámban számíthatunk esőre, záporesőre, zivatarra, utóbbiak kedden hevesek is lehetnek. A hőmérséklet szerdára mindenütt csökken, és általában átlag alatti maximumok valószínűek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP)