Hidegfront, havazás, erős szél

Bőven van még ereje a télnek, a hétvégi hidegfrontot havazás is kísérheti. 

2023. március 5., 06:49

Szerző:

Közepesen vagy erősen felhős idő várható, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Helyenként futó zápor, északkeleten esetleg egy-egy hózápor, havazás előfordulhat – írja az OMSZ előrejelzése. A délnyugati negyed és az északkeleti határvidék kivételével már nagyobb területen lehet erős az északnyugati, nyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. Késő estére -1 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet.

Bár szép tavaszi napok az elmúlt egy hét során is előfordultak, és ezen a héten még várhatók is, a télnek ilyenkor még bőven van ereje.

A jövő héten az eső mellett hó is hullhat.

A vegetáció egy része már fejlődésnek indult, a hideg a jövő héten a fejlődést visszafogja. A várható csapadék az ország déli területeinek kivételével már jól jönne az őszi vetésekre, hiszen a február nagy területen meglehetősen szárazra sikerült.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen.

Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet.

Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk – írja az OMSZ orvosmeteorológiai előrejelzése. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.