Horváth Csaba: Karácsonynak nincs nálam lelkesebb támogatója

A zuglói MSZP-s polgármester örül annak, hogy az ellenzéki oldal meghaladta a gyurcsányozást.

2021. június 11., 10:36

Szerző:

Horváth Csaba, Zugló polgármestere volt a péntek reggeli KeljFelJancsi vendége. Fiala János elsősorban arra volt kíváncsi, miért rá esett a választás, amikor az MSZP jelöltet keresett a zuglói polgármesteri pozícióra.

Horváth szerint a szabadon választható jelöltek közül ő volt az, aki a legnagyobb tapasztalattal rendelkezett. Ugyan őt csak az első munkahelyei kötik Zuglóhoz, édesanyja mind a mai napig ott él. Amikor átvette a kerület vezetését, a környék napi szintű problémáit meg kellett ismernie, de azt mondta: a rálátása előrejelezte, hogy jó menedzserként fog tudni segíteni Zuglónak.

Fiala emlékeztetett, hogy gyakorlatilag Karácsony Gergely székébe ült Zuglóban. „Fölszabadult az ő helye, és az ő felajánlása, javaslata volt, hogy töltsem ki azt, amit ő üresen hagy. Ez egy win-win helyzet volt. Nálam lelkesebb támogatója nem volt, és azóta sincs” – mondta Karácsonyról Horváth.

A polgármester úgy véli: egy normális országban semmilyen problémát nem kellene jelentenie annak, ha nem azonos párt színeiben politizál a polgármester, mint egy képviselő. Azt is elmondta: nem bánja, hogy megtiltották, hogy egyszerre lehessen polgármester és országgyűlési képviselő.

A műsorvezető ezután a Tóth Csabával létrejött munkakapcsolatáról kérdezte Horváthot. „15-16 éve ismerem, akkor kezdtünk el barátkozni. Az első közös politikai akciónk 2013-ban a Városligetben volt. Már akkor szerettem volna egy nagyjából 100 méter átmérőjű biodómot létrehozni a budapestieknek, ahol télen-nyáron zöld környezetben tudnak kikapcsolódni. Akkor elég sok hideget-meleget kaptam ennek a javaslatnak a kapcsán, aztán közel tíz évvel később megvalósult. Ugyan nem pont azon a helyen, ahova gondoltam, én a Felvonulási tér környékére képzeltem ezt a télikertet. Igaz, abban nem lettek volna állatok, csak egy nagyon kellemes, arborétum jellegű növényzet” – mondta a polgármester.

Horváth arról is beszélt, hogy régen ellenzéki körökben is népszerű volt a gyurcsányozás, Tóth Csabát pedig hasonló szimbolikus szereplőnek tartja. „Ma már ezek a pártok koalíciós partnerek, és örülök, hogy meghaladtuk ezt. Szerintem elég, ha a kormány gyurcsányozik, ráadásul ezeknek a támadásoknak a jelentős része méltatlan túlzás. Tóth Csaba ezen a térfélen egy hasonló szimbolikus szereplő, akit valamiért imádnak támadni. Van egy erőteljes vezetői stílusa, ami miatt nem mindenkinek szimpatikus, de hatékonyan képviselte a kerület érdekeit. Egy jó bokszzsák volt, nem nagyon foglalkozott az ilyen támadásokkal” – mondta Horváth.

Fiala emlékeztetett, hogy Tóth Csabát a Jobbik is támogatásáról biztosította. „Az emberek nem arra kíváncsiak, hogy melyik párt listája a legerősebb. A képviselő- és a polgármester-választás személyiségekről szól. Fontos a párt támogatása, de legalább annyira fontos, hogy melyik zuglói civil szervezetek fogják támogatni, és én többről is tudok. Ez egy helyi választás, helyi beágyazottsági verseny” – mondta a polgármester.

(Kiemelt kép: MTI | Mónus Márton)