Horváth Csaba: A Fudan ügye hazaárulás

Horváth Csaba Fiala Jánosnak beszélt a rendkívüli jogrendről és a Fudan egyetemről a 168 reggeli műsorában.

2021. június 4., 11:12

Szerző:

„A Fudan már szimbólum. Nem az a baj, hogy kínai elitegyetem Budapestre szeretne egy campust. Hanem az, hogy kiszorítja a Budapesten tanuló vidéki diákokat. Elvenné a Duna-part legszebb részét tőlük és, – a legfontosabb –, hogy ezt nekünk kell fizetni. Felveszünk hitelt tőlük, hogy megépítsük, majd odaadjuk nekik. Ha valami hazaárulás, akkor erre ez a legerősebb jelző sem túlzás” – fejtette ki Horváth Csaba, aki ott lesz vasárnap a Hősök terén, és arra bíztat mindenkit, hogy ők is vegyenek részt a Fudan elleni tiltakozáson. „Legyünk sokszor ötszázan” – mondta Horváth, felhívva a figyelmet arra, hogy a Hősök tere melletti, a városligeti műjégpálya helyén 11 ezer főt befogadni képes szurkolói központ működhet, miközben a téren 501 ember már a járványügyi szabályok megsértésének minősül, ami szerinte nem normális szabályozás.

Horváth Csaba a Böröcz László által benyújtott lakástörvény körüli „lebegő állapotról” is beszélt a 168.hu reggeli műsorában. Mint mondta, kénytelen volt felfüggeszteni a végrehajtásokat addig, amíg kiderül, hogy mit kezdenek a törvénnyel. „Abszolút abnormális helyzet. Nem is tudom, hova fogják kifuttatni.

Volt egy koncepció, hogy hogyan lehet Bayer Zsoltot és másokat ingatlanhoz juttatni a Várban, lehetőleg ingyen.

Ez társadalmilag rossz, nagyon keveseknek jó. Emiatt hátráltak meg, de még nem találták meg a fogást, hogyan lehetne kihátrálni” – mondta Horváth, hozzátéve, hogy szerinte már nem lehet presztízsveszteség nélkül kifarolni a lakástörvény mögül. Horváth szerint a jelenlegi, döntés nélküli helyzet, amely kihívás elé állítja az önkormányzatokat is arra vezethető vissza, hogy tanácstalan a kormány.

„Éppen a héten már megörültem, amikor a Fidesz bejelentette, hogy a jogi személyiségeknek feloldják a rendkívüli jogrendet. Hogy értsük, ez azt jelenti, hogy egy cég dönthet már, de a zuglói közgyűlés nem. Ha a járványügyi szabályok megengedik, hogy összejöjjünk, akkor miért nem dönthetünk együtt?” – kérdezte Horváth Csaba, amikor Fiala közbevágott, jelezve, hogy épp a percekben jelentette be a miniszterelnök a Kossuth Rádióban, hogy még ma dönteni fognak a a veszélyhelyzeti szabályokon, és az önkormányzatok visszaállhatnak a normális működésre. „Mi ezt úgy hívjuk, hogy rádiós közlöny, ez se normális” – üdvözölte a hírt a zuglói polgármester.

(Kiemelt kép: Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítéséért összehívott ülése előtt a Városházán, 2020. szeptember 14-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.