Horvát Lilit nem jelölték Golden Globe-ra

Nincs ott az öt legjobb idegennyelvű film között a Felkészülés.

2021. február 3., 16:13

Szerző:

Kihagyták a Golden Globe-ra jelölt öt idegennyelvű film közül Hováth Lili, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot jövőre a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért folyó versenyben – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A magyar mozifilm a Velencei Filmfesztiválon debütált nyár végén, díjazták Varsótól Chicagóig, a magyarországi mozikban közel 20 ezren látták pár hét alatt.

Ha Golden Golbe-ot nem is, Gold Hugo fődíjat már kapott a film Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid filmfesztiváljáról. A szerelmesfilm a philadelphiai filmfesztiválon megkapta a legjobb játékfilm díját. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije FIPRESCI-díjjal tüntette ki.

Szeptember 24-e óta látható a magyar mozikban. 

Horvát Lili filmje jövőre több országban a fesztiválokon kívül is látható lesz. A Nemzeti Filmintézet az alkotás forgalmazási jogait Ausztráliára, Új-Zélandra, Spanyolországra, Andorrára, Svájcra és Romániára már eladta.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet a Rolling Stone magazin a Torontóban látott legjobb 10 film közé sorolta, a New York Times is beválogatta héttételes bestof-listájára. Horvát Lili alkotása meghívást kapott a zürichi, a chicagói, a varsói, a haifai, a puszani és az antalyai nemzetközi seregszemlére is.