Horn Gábor: Csatatér van, gesztusok nincsenek 

Horn Gábor a 168 műsorában nyilatkozott a közelgő választásokról és az Iványi Gábor egyesületénél tartott házkutatásról.

2022. február 22., 16:39

Szerző:

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője a keddi Keljfeljancsiban beszélgetett Fiala Jánossal többek között a 2022-es országgyűlési választásokról, a köztársasági elnök választásról és az Iványi Gábor egyesületénél tartott házkutatásról is.

Az országgyűlési választások elé

– Őszintén, azt gondolom, a Fidesznek is jót tenne, ha 2022. április 3-án egy bukásba szaladna bele. Orbán Viktor elvesztette az önkontrollját, azt az emberi magatartást, ami reflexiókat is tartalmaz. A hatalmon lévő politikai elitnek sincs önszabályozó kontrollja. Ez vezet oda, hogy gyűlölködő, önmagát szeretni nem tudó ország vagyunk. A miniszterelnök egy mondatot sem tud arról szólni, hogy az orosz–ukrán konfliktus eddig 13 ezer ember életébe került, és nem itt van a vége. A miniszterelnök évértékelő, egyórás beszédében egy szót sem ejtett arról a 43 ezer emberről, akiket a pandémia ragadott magával. Tartozom annyival Magyarországnak – ez a hazám, itt élni –, hogy azt az egyértelműen jobb helyzetet, amihez meg kell buknia Orbán Viktornak, annak a rám háruló terhét magamra vállaljam. A hatpárti koalíció a maga nehézségeivel, összes bajával együtt felállt a startvonalhoz, 2010 óta először. Ezt politikai teljesítménynek gondolom, és amíg tudom, az ország érdekében támogatom.

– Ez mennyiben racionális, és mennyiben érzelmi folyamat?

– Mindkettő, de erőteljesebben érzelmi. Az önismeret elvesztése, a gyűlöletben élés, a kontrollálatlan hatalmi arrogancia, a gesztusok hiánya – akár a pedagógus-társadalom irányába – már eddig is súlyos károkat okozott. Érzek magam felelősséget, hogy még az aktív politikusi időmben elveszítettük a kapcsolatot a néppel. A magunk módján mentünk előre, szerintem az akkori MSZP–SZDSZ koalíciónak az volt a legnagyobb hibája, hogy egyedül maradtunk, ahogyan azt Horn Gyula emlékezetesen megemlítette az ő Szanyi kapitányának egy lakossági fórumon. Nem jöttek velünk, akiknek dolgoztunk.

A köztársaságielnök-választás elé

A hatpárti ellenzéknek több köztársaságielnök-jelöltje volt, köztük Iványi Gábor, őt azonban megvétózta a Jobbik, Róna Péter jelölését viszont elfogadták. Király Júlia, gazdasági koordinátor levélben jelezte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, hogy nem vállal nyilvános közszerepelést. Visszavonulásának kommunikálása ismét ellentmondásos helyzetet okozott az ellenzék oldalán, melyről részletes beszámolót tartott a Keljfeljancsiban Fiala János, akit hétfői műsorában azzal szembesítettek nézői/hallgatói, hogy bár alapvetően egyetértenek a kritikával, nem tántorodtak el a hatpárti koalíciótól. Horn Gábor a műsort követő magánbeszélgetésben engedékenységre ösztönözte a műsor készítőjét, amit kedden, műsorban ismételt meg:

– Az engedékenység szerintem nem más, mint az esendőség, a hibázáshoz való jog fenntartása. A köztársasági elnökjelölést el kellett volna engednie az ellenzéknek, elég lett volna azt mondaniuk: nem mennek be 15 percre bohóckodni a parlamentbe, helyette kint tarthattak volna alternatív parlamenti ülést. Bennem az is felmerült, hogy akár Márki-Zay Péter is lehetett volna ez a személy, de egyértelműnek tűnt, hogy egy parlamenti beszéd nem ért meg ennyit az ellenzéknek. Ha van értelme, hogy legyen Magyarországon változás – szerintem van –, meg kell keresni a konfliktus okát, meg kell próbálni megérteni a szereplőket. Szerintem Iványi Gábor nevének bevetése rendszerhiba volt, mert tudható volt, hogy konfrontatív szereplője az ellenzéki politikai térnek: benne volt a pakliban, hogy nem fogják elfogadni. Ahogy azt is problémának láttam, hogy ezután Róna Péter lett a jelölt, de próbáltam megérteni: neutrális megoldást igyekeztek találni.

– A parlament hétfői ülését látva nem tapasztaltam a képviselők részéről az említett engedékenységből sokat…

– Nem jó, nem szabad 40 nappal a választások előtt parlamenti ülést tartani, ahogy normális időszakokban ez nem is történt meg. Ez ismét gesztushiány. Miért nem lehetett mondani, hogy az új parlament válasszon államfőt? Most a kampány közepén kellett ezért összehívni a parlamentet. Sejteni lehetett, hogy mi lesz a következménye. Ez. Ami most van. A parlament egyébként is csatatér, most a kampány kellős közepén ez csak tovább erősödik. A méltatlan helyzetet a felek önmegtartóztatásra való képtelensége okozza. 

Házkutatás, Iványi Gábor

– A tegnap a Dankó utcába történtek egy hosszú évek óta zajló helyzet következményei, amit ugyanakkor nem a professzionálisan működőnek orbáni politikának tudok be – ebben sokan vitatkoznak velem –, hogy egy héttel korábbi eseményre reagálva döntötték volna el, hogy szálljon ki a NAV az Oltalom Karitatív Egyesülethez. Szerintem ez nem politikai kérdés.

(Kiemelt kép: Horn Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Republikon Intézet Civilek, politika, alternatíva című konferenciáján a budapesti A38 Hajón 2015. március 5-én. Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.