Hoppál Péter szerint végre egyesült Baranya

Hoppál Péter volt kulturális államtitkár lelkes szavakkal köszöntötte, hogy 2023. január 1-étől megszűnt a határellenőrzés Baranya (vár)megye és a horvátországi rész között.

2023. január 2., 07:41

Szerző:

„Mától a magyarországi Baranya Vármegye és a horvátországi Baranjska županija között megszűnt a határellenőrzés! Újra együtt Alsó- és Felső Baranya!” – írta Facebookon Hoppál Péter volt kulturális államtitkár, aki a hírek szerint idén más, jelentős megbizatásra számíthat majd.

Hoppál szerint, miután Horvátország 2023. január 1-jével belépett az Európai Unió schengeni övezetébe, és a két ország közötti határellenőrzés megszűnt, a Trianonban elcsatolt, most a horvátokhoz tartozó baranyai háromszög és Baranya vármegye (amit ugyancsak hivatalosan január 1-jétől hívnak vármegyének), „egyesült”.

Arról, hogy ezzel párhuzamosan a horvátoknál bevezették az eurót mint fizetőeszközt, a volt államtitkár nem fejtette ki véleményét.

(Kiemelt kép: Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a Modern városok programban 2,5 milliárd forintból megújult Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara gyakorlati oktatási képzési helyszíneinek avatásán 2021. július 8-án. Fotó: MTI/Varga György)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.