Hidegfront jön szombaton, de így is kellemes lesz a hétvége

Hidegfront mellett élénk, erős széllökések, és csapadékos időjárás várható. 

2022. május 20., 16:10

Szerző:

A Skandináv-félsziget déli részétől az Ibériai-félszigetig hullámzó front helyezkedik el, amely a kontinens belseje felé halad. A front mentén élénk, erős széllökés és csapadékos időjárás a jellemző. Előterében egy kiterjedt anticiklon alakítja az időjárást, melynek köszönhetően a Balkán-félszigeten 22 fok körül, míg Olaszország déli partjánál már 25 fok felett alakulnak a maximum-hőmérsékletek. A Kárpát-medence a már említett hidegfront előterében helyezkedik el, majd a hidegfront szombat hajnaltól északnyugat-délkelet irányba vonul át hazánk térsége felett, melynek köszönhetően az északnyugati szél több helyen erős, néhol viharossá is fokozódhat –  írja az MTI. 

Szombaton egy hidegfront érkezik, felhőzetéből több helyen alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. Délután északnyugat felől csökken a felhőzet, további záporok, zivatarok elsősorban délen, délnyugaton várhatók. A front mögött többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. A front ellenére napközben még 26 és 32 fok közé melegedhet a levegő.

(Kiemelt képünk illusztráció fotó: pixabay.com)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.