Hiánypótlás: védjegyet kapnak a magyar halak
Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a magyar hal minőségének garantálására – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón.
A minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar halat más halféleségektől, haltermékektől,
különösen a tengeri halaktól.

A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek – tudatta Fazekas.
A tanúsítványt élő halra, valamint feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsra lehet használni, halkonzervre még nem, a termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő.
A miniszter hozzátette, hogy a minőségi kritériumokat pontyra, fogassüllőre, pisztrángra, valamint az ősi magyar fajra, az afrikai harcsára határozták meg.