Hiába lehetne újraválasztani őket, nem indulnak az Országos Bírói Tanács választott tagjai

Aláírták: az egyszeri újraválaszthatóságot lehetővé tevő szabályozás ellenére nem indulnak a szeptemberben kezdődő választásokon.

2023. szeptember 8., 14:34

Szerző:

„A személyre szabott jogalkotás akkor sem fogadható el számunkra, ha annak mi volnánk a kedvezményezettjei”

– írják közös nyilatkozatukban az Országos Bírói Tanács (OBT) választott tagjai, amelyben bejelentették, hogy nem indulnak újra a választásokon. Hozzátéve, hogy azért sem támogatták Varga Zs. András kúriai elnökké választását, mert jelölését a sarkalatos törvények módosítása tette csak lehetővé.

„A tagok döntése nem csak a jogállamisági értékek melletti következetes kiállás miatt példaértékű, hanem azért is, mert felügyeleti funkciót betöltő személyek esetében az önmérsékletnek kiemelt jelentősége van. A kontrollfunkciók hatékony gyakorlásával általában is ellentétes az újraválaszthatóságot megengedő szabályozás, hiszen a mandátum lejártához közeledve a választás esélyei erőteljesen befolyásolhatják a felügyeleti feladatok ellátását” – áll a Helsinki Bizottság Facebook bejegyzésében

Varga Zs. András 2020-ban egyetlen nap alatt, gondolkodás nélkül fogadta el a Kúria elnökévé jelölését, miután személyére szabott törvnymódosítások lehetővé tették azt, ezzel hozzájárult a nemzetközi testületek által bírált, a Kúria más hatalmi ágaktól való függetlenségét aláásó kormányzati lépésekhez – egészíti ki jogvédő szervezet. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt