Hiába lehetne újraválasztani őket, nem indulnak az Országos Bírói Tanács választott tagjai

Aláírták: az egyszeri újraválaszthatóságot lehetővé tevő szabályozás ellenére nem indulnak a szeptemberben kezdődő választásokon.

2023. szeptember 8., 14:34

Szerző:

„A személyre szabott jogalkotás akkor sem fogadható el számunkra, ha annak mi volnánk a kedvezményezettjei”

– írják közös nyilatkozatukban az Országos Bírói Tanács (OBT) választott tagjai, amelyben bejelentették, hogy nem indulnak újra a választásokon. Hozzátéve, hogy azért sem támogatták Varga Zs. András kúriai elnökké választását, mert jelölését a sarkalatos törvények módosítása tette csak lehetővé.

„A tagok döntése nem csak a jogállamisági értékek melletti következetes kiállás miatt példaértékű, hanem azért is, mert felügyeleti funkciót betöltő személyek esetében az önmérsékletnek kiemelt jelentősége van. A kontrollfunkciók hatékony gyakorlásával általában is ellentétes az újraválaszthatóságot megengedő szabályozás, hiszen a mandátum lejártához közeledve a választás esélyei erőteljesen befolyásolhatják a felügyeleti feladatok ellátását” – áll a Helsinki Bizottság Facebook bejegyzésében

Varga Zs. András 2020-ban egyetlen nap alatt, gondolkodás nélkül fogadta el a Kúria elnökévé jelölését, miután személyére szabott törvnymódosítások lehetővé tették azt, ezzel hozzájárult a nemzetközi testületek által bírált, a Kúria más hatalmi ágaktól való függetlenségét aláásó kormányzati lépésekhez – egészíti ki jogvédő szervezet. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.)

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.