Hiába kérték két hete levélben, Matolcsy György nem engedi be a Magyar Nemzeti Bankba a Párbeszéd képviselőit

2020. február 21., 18:26

Szerző:

A Párbeszéd Magyarországért két képviselője, Mellár Tamás és Tordai Bence az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról akartak tájékoztatást kapni, ezért levélben kértek konstruktív együttműködést Matolcsy Györgytől február 7-én. A képviselők személyesen szerették volna feltenni a kérdéseiket, így időpontot kértek a jegybankelnöktől – derült ki a levelükből.

Matolcsy válasza február 20-án érkezett meg. Az elnök ebben elismerte, hogy az állami szervek kötelesek a képviselők munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, de azt is hozzátette: törvény azt is rögzíti, hogy e jogosultság az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra figyelemmel, valamint

rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelme nélkül gyakorolható.

Matolcsy erre hivatkozva azt kérte, hogy inkább írásban tegyék fel a kérdéseiket.

A Párbeszéd a Facebookon erre azt írta: nehezen értik, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben – írta a hvg.hu.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.