Hiába ítélték el, nem vonult börtönbe Balmazújváros korábbi polgármestere

Bár 2018-ban letöltendő börtönbüntetésre ítélték, azóta sem vonult börtönbe Balmazújváros volt polgármestere. Vélhetően kegyelmet kapott.

2022. október 6., 09:38

Szerző:

Vesztegetésért öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Veres Margit volt balmazújvárosi polgármestert 2018-ban, ám ő azóta sem vonult rácsok mögé – írja a 24.hu.

Egyike lehetett a hat szerencsésnek

A lap információi szerint a volt városvezető egyike annak a hat szerencsésnek, akiknek Áder János államfői hivatali idejének utolsó hónapjaiban kegyelmet adott. A hvg.hu korábbi közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy mielőtt Novák Katalin átvette az elnöki hivatalt, Áder elé 173 kegyelmi kérvény került, amiből 167-et elutasított, hat embernek viszont megkegyelmezett.

Az biztosan állítható, hogy Veres Margit kegyelmi kérvényét elbírálták, mert Novák Katalin államfői hivatala a napokban arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy a köztársasági elnök előtt nincs olyan függő kegyelmi ügy, ami hivatalba lépését megelőzően érkezett volna. Márpedig a volt polgármester már évekkel ezelőtt benyújtotta kérvényét, magyarán, azt már biztosan el kellett bírálni. Ugyan a kegyelmi kérvény önmagában nem lett volna halasztó hatályú – tehát Veres Margitnak börtönbe kellett volna vonulnia –, de az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára, az azóta szintén vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál a büntetése elhalasztásáról határozott.

 A lap megkereste Veres Margit ügyvédjét is, aki elismerte, hogy a volt balmazújvárosi polgármester szabadlábon van.

Él, dolgozik, mozog – fogalmazott, hozzátette azonban, hogy Veres a közszereplést befejezte, ezért nem is kíván semmilyen formában megnyilvánulni. 

A lap hozzáteszi: az, hogy továbbra is szabadlábon van a volt polgármester, azért fontos körülmény, mert ha elutasították volna kérvényét, könnyen lehet, hogy már börtönbe kellene lennie, hiszen Áder János május 9-én töltötte utolsó hivatali napját. Elutasítás esetén csaknem öt hónap alatt Veres feltehetően már megkapta volna a behívóját a börtönbüntetés megkezdésére – írja a lap.

(Kiemelt kép: Veress Margit, Balmazújváros volt polgármestere. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.