Hiába a felháborodás, újabb 800 ezer antigén-gyorsteszt landolt a háziorvosoknál

A gyorstesztet mindenképp a háziorvosnak kell elvégeznie. 

2021. október 16., 19:20

Szerző:

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Népegészségügyi Központ utasítást adott ki, hogy ezentúl a háziorvosoknak is be kell segíteni a nem fekvőbetegek Covid tesztelésében. A döntés miatt felháborodtak a háziorvosok, és aláírásokat kezdtek gyűjteni az operatív törzs döntése ellen. Később az ATV  tájékoztatása szerint, hogy a háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgáltatók végzik.  

Szombaton a kormányzati oldalon megjelent hír szerint közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére. Az újabb beszerzést azzal indokolták, hogy a gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül.

A koronavírus tünete a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, ízérzés zavara.

A közlemény kitér arra is, hogy a fertőzés gyanújáról továbbra is a háziorvosok döntenek. Tesztelni kell akkor is, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, szociális dolgozó, szociális gondozott, igazolt koronavírus-fertőzött kontaktja, továbbá, ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor végezze el az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben. A körülmények figyelembe vételével azonban dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst a rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-tesztre is, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor otthoni mintavételezéssel a PCR-tesztet továbbra is elvégzi a mentő a háziorvos megrendelésére. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók – írják a közleményben. 

(Kiemelt képünk: 2021.02.18. Fővárosi Önkormányzat ingyenes koronavírus tesztelésén vesznek részt a fővárosi lakcímmel rendelkező emberek a Városház téren. fotó: Dimény András)