Felháborodtak a háziorvosok, aláírásokat gyűjtenek az operatív törzs döntése ellen

Kivitelezhetetlen a rendelőben lévő különböző betegségben lévő emberek elkülönítése.

2021. október 15., 11:18

Szerző:

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerdai Facebook posztjából derült ki, hogy a népegészségügyi központ utasítása adott ki, hogy ezentúl a háziorvosoknak is be kell segíteni a nem fekvőbeteg betegek Covid tesztelése. 

Müller Cecília tisztifőorvos, azzal indokolta a döntést, hogy az őszi időszakban mindig több a felső légúti megbetegedések száma, és a delta variáns miatt feltételezhető, hogy még több eset lesz. A munkavégzéshez pedig biztosítanak minden eszközt és  védőfelszerelést. Ellenben a háziorvosok másképp gondolják ezt: a feladathoz se eszközök se megfelelő körülmények nincsenek. A felhívásban azt írják:

„az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen, a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére”

Mindezek után ha mégis lesz egy pozitív minta, akkor ki kell üríteni a rendelőt, fertőtleníteni és ezzel ellehetetlenül más panasszal jelentkező betegek ellátása.

(Kiemelt kép: A Semmelweis Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója mintát vesz egy pedagógustól a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában 2020. december 1-jén. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. Fotó: MTI/Komka Péter)



Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.