Hétfői iskolanyitás: Volt olyan osztály, ahol 26 diákból 24-en hiányoztak

A tanárok zöme bement órát tartani, de van olyan iskola, ahol a pedagógusok közül csak egy ember vállalta a jelenléti oktatást. A gyerekeknek viszont legalább a 30 százaléka otthon maradt.

2021. április 19., 17:13

Szerző:

Noha a Magyar Orvosok Szakszervezete arra figyelmeztetett, hogy még nem jó ötlet a nyitás, hétfőtől ismét tantermi oktatásra álltak át az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban. A kezdet nem volt zökkenőmentes, annak ellenére ugyanis, hogy kötelező volt a megjelenés, sok helyen nem kezdődött meg a hagyományos tanítás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának elnöke, Komjáthy Anna szerint egyenesen káoszba fulladt több helyen a mai nap. Az egyik nyugat-magyarroszági általános iskolában például a tanárok szinte teljes egészében megakadályozták a jelenléti oktatás elindítását.

Ebben az általános iskolában tizenhat alsós tanító dolgozik, közülük csak egy pedagógus jelent meg, a többiek online tanították ma is a gyerekeket, akik szintén otthon maradtak. Az igazgató azonban később mindenkit berendelt, a tanárokat pedig a vezetőség mellett a tankerület-vezető és egy jogász várta. Hátrányos jogkövetkezményt helyeztek kilátásba, ami azt jelenti, hogy valószínűleg most szóbeli figyelmeztetést kapnak, amiért online tanítottak – mondta Komjáthy Anna. Hozzátette: a későbbiekben az is előfordulhat, hogy a tanárok kimaradnak a jutalmakból a mai távolmaradásuk miatt. 

Ki nem rúgják őket, az mégiscsak nonszensz lenne, de megpróbálják rábeszélni őket, hogy holnaptól mégis járjanak be. Az később derül ki, hogy ez mennyire sikerül – fogalmazott.  

Sok tanár jelezte nekünk, hogy egyszerűen megtiltották nekik, hogy online órát is tartsanak. Az egyikőjük levelében azt írta, hogy az ő osztályában a 26 diákból kettő volt bent. A többinek a rendes órával párhuzamosan tudna online órát tartani, de megtiltották neki. Ez a hozzáállás senkinek sem szolgálja az érdekét, felháborító, ami történik – mondta Komjáthy Anna. Állítása szerint van olyan iskola is, ahol az igazgató nem fogadja el a szülő e-mailen küldött levelét, amiben azt kéri, hogy távol maradhasson a gyerek.

Egyszerűen nem fogadja el az online kérelmeket, hanem személyesen be kell menni a szülőnek az igazgatóhoz. Ez azonban jogellenes, az egész csak az erőfitogtatásról szól. Teljesen értelmetlen egy írásos szülői kérést, hiányzási igazolást érvénytelennek minősíteni, hogy aztán szóban megbeszéljék, amit leírt. Ráadásul, ha írásban érvénytelennek minősítik, a szóbeli megbeszélést mi alapján tekintik majd érvényesnek? Ez a szülő állampolgári jogait is sérti – mondta a PDSZ elnöke. Hozzátette: már reggel kiküldtek egy állapotfelmérő kérdőívet, aminek eredményeit a nap folyamán igyekeznek összefésülni.

Egyelőre még érkeznek az adatok, de az elsődleges információk szerint a tanárok zöme bement oktatni. Tehát pedagógusi részről csak az említett nyugat-magyarországi iskolában akadályozták meg a jelenléti oktatást. A gyerekeknek viszont a 30 százaléka, van, ahol az osztály fele vagy 60-80 százaléka otthon maradt – összesítette a hétfői napot Komjáthy Anna. 

Lapunk megkereste az ADOM Diákmozgalom elnökét, Gyetvai Viktort, aki hasonló osztálylétszámokról számolt be saját felmérésük alapján. Mint mondja, ők is reggel indítottak egy állapotfelmérő kérdőívet. „A részeredmények alapján azt látjuk, hogy nagyon-nagyon szélsőségesen alakul a hiányzók száma az egyes iskolákban és osztályokban. Van, ahol senki vagy csak egy hiányzó volt, tehát gyakorlatilag teljes volt a létszám, de olyan is akadt, ahol 24-ből 22 diák távol maradt, vagy akár a teljes osztály. Nagyon nagy az eltérés iskolánként és osztályonként is. Korábban kaptunk jelzést olyan osztályról, ahol a szülők gyakorlatilag összefogva együtt kérvényezték azt az osztályfőnöktől, illetve az igazgatótól, hogy ne legyen kötelező bemenni a diákoknak, tehát hogy tekintse egy igazolt hiányzásnak a szülő által igazolható kereten kívül is” – mondta.

Hozzátette, már a kora délelőtti órákban tudták, hogy több ezer diák maradt ma távol. „A jelenlegi adatok szerint a diákok 44,5 százaléka nem ment be. Összesen körülbelül 26 ezer főnyi osztályról tudunk. Vagyis jelenleg 26 ezer diákból közel 12 ezren nem mentek be” – mondta az ADOM elnöke, aki hozzátette: ez önmagában még nem tűnik magas számnak, arányaiban azonban, ha az egyharmadát nézik a diákoknak, már hatalmas szám lehet.

„Amennyiben a számok reprezentatívak lesznek és az arányok megmaradnak, akkor azt jelenti, hogy több mint 100 ezer alsós diák nem ment ma be, ami nagyon nagy szám” – tette hozzá.

Gyetvai Viktor kiemelte, hogy a korábbi felméréseik alapján Budapesten valamelyest többen utasították el a mai iskolanyitást. „Ez azért is lehet, mert itt többen vannak egy osztályban, egy iskolában, mint vidéken, így nagyobb annak az esélye, hogy nem tudják betartani a szabályokat. Fontos tisztázni, hogy mi nem azt szeretnénk, hogy elmaradjanak az órák, nem az iskolától szeretnénk távol maradni, és politikai színezetet sem akarunk adni a helyzetnek, egyszerűen azt szeretnénk, hogy mindenki biztonságban tudjon tanulni” – fogalmazott. 

(Kiemelt képünk: Dimény András | 168.hu)

Tegnap 20:21

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.