Nagyban függ a magyar kormánytól, mikor fogadják el a helyreállítási tervet Brüsszelben

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy tartós vita látszik a kormány és a Bizottság között.

2021. október 20., 14:44

Szerző:

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság elfogadja a 2511 milliárd forintos magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet, szükséges hogy Magyarország teljesítse az Európai Bizottság által már 2019-ben és 2020-ban az országspeficikus ajánlásokba beleírt feltételeket, így például érdemi reformokat hajtson az uniós pénzek védelmére és a jogállamiság terén – jelentette ki az EU-Monitornak nyilatkozva Paolo Gentiloni, írja a Portfolio.

Az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős biztosa annak apropóján nyilatkozott több lap között az EU-Monitornak, hogy tegnap a brüsszeli testület újra elindította a társadalmi konzultációt az Unió fiskális szabályainak a megújításáról, és a magyar, illetve lengyel helyreállítási terv kapcsán azt mondta: azok jóváhagyásának fejében.

Paolo Gentiloni arra a kérdésre, hogy egészen konkrétan mit kell tennie a magyar kormánynak a tervről folytatott tárgyalások lezárásához, azt mondta: „A kérdésre a válasz a rendeletben van. A 2019-es és 2020-as országspecifikus ajánlásoknak, vagy legalább azok számottevő részhalmazának kell megfelelni”. Ezután aláhúzta: ez nem jelenti azt, hogy a Bizottság minden egyes ajánlást ugyanúgy kezel, de többet nem árult el arról, hogy Brüsszel milyen konkrét elvárásokat támasztott Magyarországgal szemben a terv jóváhagyásához.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magyar kormány esetleges reformjaitól is függ a jóváhagyás időzítése. Tegnap a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt mondta, hogy tartós vita látszik a kormány és a Bizottság között, így egyelőre a helyreállítási programunk jóváhagyása sem történik meg.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL AFP)