Önkormányzati szerződéseket, számlákat akarhattak megszerezni a hódmezővásárhelyi hekkertámadással, kémprogram nyomait is megtalálták

2020. július 21., 07:47

Szerző:

Szerződésekhez és számlákhoz is hozzáférhettek volna a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál illetéktelenek, ha sikerül telepíteni kémprogramot – írja a hvg.hu. A portál információi szerint ugyanis a nyomozók

kémprogram nyomát is megtalálták.

Mint megírtuk, információs rendszer és adat megsértésének bűntette miatt az ügyészség vádat emelt ifjabb Rapcsák András, a vásárhelyi önkormányzati cég egykori vezetője ellen, a hatóság szerint ő állt a korábbi hekkertámadások mögött.

Mint a portál írja, ugyan a helyi Fidesz elég aktívan mozgolódik Márki-Zay Péter polgármester ellen – például a nyomozásnál már elvérző, hűtlen kezelésről szóló feljelentésekkel –, de a mostani kiberügy kilóg a sorból, mert a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tett feljelentést, ennek nyomán vizsgálódott a Nemzeti Nyomozó Iroda, és emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség.

Úgy tűnik, hogy kémprogramot is becsempésztek volna az önkormányzat informatikai rendszerébe, ezzel akár belenyúlhattak volna önkormányzati szerződésekbe, számlákba is. Még időben „bezárták a behatolót” az informatikusok, és az előírásoknak megfelelően jelezték ezt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé, így megakadályozták a „betörést”. Ez a tetten ért támadás tavaly júniusban indulhatott, de már korábban észleltek gyanús mozgásokat, azokat azonban nem sikerült megfogni.

„2018 novembere óta több gyanús rendszer elleni támadást is észleltek” – utalt a portálnak arra Kalotay Balázs, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. (HVSZ) októberben kinevezett új vezérigazgatója, hogy nem egyszer tapasztaltak zavart a hivatali rendszerben, de 2018 novemberében, majd 2019 márciusban, amikor egy hétre a rendszer is leállt, nem sikerült beazonosítaniuk a támadót, csak azt észlelték, hogy kívülről léptek a rendszerükbe, és

zsarolóvírus került be.

Kalotay Balázs szerint a korszerű biztonsági rendszer kiépítéséhez kellett volna pénz, amit az akkor még fideszes többségű közgyűlés nem szavazott meg.

Ezért döntöttek úgy még tavaly, hogy „manuális” figyelőrendszert vetnek be, magyarul, éjjel-nappal egy ember követte az informatikai rendszer működését. Így akadt fenn a hálón a hekker, a kívülről beférkőzőt azonnal „bezárták”, leválasztották a hálózatról, így az már nem tudta eltüntetni a nyomait. Jelentették a támadást a Kibervédelmi Intézetnek, már másnap a helyszínen elemezték a hekkertámadás nyomait. A nyomozás során kiderült: hogy valójában a HVSZ Zrt irodájából érkezett a támadás, amellyel még kémprogramot is megkíséreltek az önkormányzat rendszerére telepíteni.

Alapesetben 3 év, amennyiben közérdekű üzem ellen követik el, akkor 2-8 év szabadságvesztéssel is sújtható a cselekmény,

emlékeztet a portál.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.