Heisler András: Csődbe vinné a Mazsihiszt az örökjáradék újraelosztása

A Mazsihisz elnöke szerint az örökjáradékról az EMIH-vel és a másik ortodox hitközséggel kötött szerződést nem lehet külföldön megtámadni, arra a magyar törvények vonatkoznak.

2021. április 23., 10:31

Szerző:

Ahogy a 168.hu korábban megírta, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) pereli a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), az ügy hátterében a történelmi egyházaknak járó úgynevezett örökjáradék áll. A két ortodox hitközség a Jeruzsálemi Vallási Bírósághoz fordult, és kérvényezte a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát.

Heisler András szerint az örökjáradékról a magyar állam állapodott meg a Mazsihisszel, így nem lehetséges, hogy egy jeruzsálemi döntés beleavatkozzon a magyar jogrendszerbe és a magyar állam szuverenitásába.

„Míg Köves Slomó, az EMIH vezetője azt nyilatkozta, teljesen természetes, ha egy zsidó szervezet a jeruzsálemi vallási bírósághoz fordul. Ehhez képest világszerte a zsidóság nem tudja a lépésüket hova tenni, hiszen a jeruzsálemi vallási bíróság hatásköre nem terjed ki a diaszpórára” – fogalmazott Heisler András.

A Mazsihisz elnöke emlékeztetett arra, hogy intézménye az EMIH-vel és a MAOH-val 2012-ben megállapodást írt alá az örökjáradékról. „Az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadása már csak azért is lehetetlen, mert a szerződés magyar jogi keretek között köttetett, a magyar PTK vonatkozik rá. A 2012-es szerződés aláírásakor rögzítette a három szervezet, hogy a magyar jogrend és a Polgári Törvénykönyv szerint jár el. Mivel ezt a passzust aktuálisan az EMIH nem tartja be, ezért történetesen nem nekik, hanem a Mazsihisznek kellene az igazságszolgáltatáshoz fordulnia.”

Heisler András úgy érzi, karaktergyilkosság folyik mind a személye ellen, mind pedig a Mazsihisszel szemben. „Mindez a 2019 januári Figyelő címlapjával kezdődött, amelyen én voltam látható, amint pénzeső hullik rám. Azóta rágalomhadjárat folyik a Síp utca ellen, például megfélemlítik a kollégáinkat” – mondta a Mazsihisz elnöke.

Szerinte az utóbbi években rengeteget fejlődött, és nagyon erős szervezetté vált a Mazsihisz. „Egészen más lett a nemzetközi reputációnk, megújítottuk a gazdálkodásunkat, amely teljesen transzparenssé vált. Bizonyára ez nagyon sokakat zavar” – fogalmazott.

Heisler András a Keljfeljancsiban azt is elmondta, hogy semmiféle egyeztetés nem előzte meg azt, hogy az EMIH Jeruzsálembe vitte az örökjáradék újraelosztásának problémáját.

„Kétszer is meghallgattam Köves Slomó nyilatkozatát, amelyben azt állította, hogy a Mazsihisz az örökjáradék jelentős részét az elnöki kabinetre, kommunikációra és a biztonsági szolgálatra költi el. Ezek után megnéztem a Mazsihisz zárszámadását. Az állításokkal ellentétben szervezetünk az örökjáradék 95 százalékát fordítja az általunk fenntartott Szeretetkórházra, óvodára, általános iskoláinkra, a zsidó temetők gondozására, a vidéki hitközségeinkre, és az újpesti idősek otthona is kap az összegből. Mindez rendkívül komoly ráfordítás, már csak azért is, mert mindenhol kóser konyha működik. Mindössze az örökjáradék 5-10 százalékát fordítjuk ügyviteli és irányítási feladatokra” – mondta Heisler András.

A Mazsihisz elnöke arról is beszélt, hogy három alapvető forrásból gazdálkodik a szervezet. Rendelkezésükre áll a normatív támogatás, amely valamennyi közszolgálatot ellátó intézménynek jár. „A normatív támogatás a forrásaink 33 százaléka. A másik 33 százalékot az örökjáradék adja, a harmadik 33 százalék pedig a turizmusból folyik be. A pandémia miatt viszont elestünk a turisztikai bevételektől, de semmiféle támogatást nem kaptunk. Ha felfüggesztenék az örökjáradékunk folyósítását, akkor ellehetetlenülne a Mazsihisz” – hívta fel a figyelmet a szervezet elnöke.

Heisler András emlékeztetett arra, hogy 2004-es megalakulását követően az EMIH az Alkotmánybírósághoz fordult az örökjáradék újraosztása ügyében. „Azonban az Alkotmánybíróság a határozatban elutasította azt a kérésüket, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a Mazsihisz és a Magyar Állam között megkötött szerződéseket, és hogy kötelezze a kormányt a velük való szerződés megkötésére. Az AB határozata azt mondta ki, hogy a mindenkori állam azzal az egyházzal köt szerződést, amelyikkel helyesnek látja” – mondta a Mazsihisz elnöke.

Heisler András szerint sosem neki, hanem elődjének, Feldmájer Péternek volt konfliktusa az EMIH-vel. „Vitathatatlanul van egyfajta kompetenciaharc az ortodox és a világi zsidóság között, ami nehezen érthető meg. Ugyanakkor a történelem során a keresztény egyházban is komoly ellentétek és hitviták voltak. Nyilván mindenki számára az lenne a legjobb, ha közelebb kerülnének egymáshoz az itthoni zsidó szervezetek” – vélekedett a Mazsihisz elnöke.

(Kiemelt képünk: MTI | Balogh Zoltán)