Hazugsággal magyarázkodik Orbán Balázs a kormánya által Magyarországra szöktetett Gruevszki ügyében

Az államtitkár a különleges bánásmódot igénylő személyekre vonatkozó jogszabályi passzussal érvelt, amely azonban jelenleg nincs érvényben, ráadásul kínzás áldozataira, idősekre, betegekre, kísérő nélküli gyermekekre vonatkozik, nem börtön elől menekülő exkormányfőkre.

2018. november 19., 14:02

Szerző:

Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa hívta fel lapunk figyelmét arra: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára nem mond igazat. Kicsit bátrabban: nagyon csúnya hazugságba keverte magát Gruevszki-ügyben hétfőn az Országgyűlésben a jobbikos Mirkóczki Ádámnak válaszolva azt találta mondani:

hagyják abba a dezinformációs kampányokat például arról, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye.

Orbán Balázs szerint ugyanis a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat. Az államtitkár a 2007. évi LXXX. számú menedékjogi törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg, ami úgy hangzik:

– A határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben.

Orbán Balázs
Fotó: Facebook

A kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be.

Csakhogy ezt a szabályt nem lehet alkalmazni tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet alatt, ami éppen érvényben van most is. Az Orbán-kormány a menekültválság 2015-ös csúcsa óta folyamatosan hosszabbítgatja a válsághelyzetet, miközben a balkáni útvonalon Európába tartó külföldiek száma töredékére csökkent. A kabinet állítása szerint „a magyar határvédelem hiányában Magyarországra ismét a 2015-ös tömeges bevándorláshoz hasonló nyomás helyezkedne", ha nem lenne érvényben a válsághelyzet.

A hatályos menekültügyi törvény szerint ugyanakkor, az alkalmazandó „eljárási szabályok tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén: 80/H. § Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a I-IV. Fejezet és a V/A-VIII. Fejezet rendelkezéseit a 80/I-80/K. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

  • 80/I. § Nem kell alkalmazni
  • a) a 30-31. §-t,
  • b) a 35. § (1) és (6) bekezdését,
  • c) a 36. § (4) bekezdését,
  • d) a 48. §-t,
  • e) a 49. § (5) bekezdését,
  • f) az 53. § (3) bekezdését,
  • g) az 54. §-t,
  • h) a 66. § (2), (4)-(6) bekezdését, valamint
  • i) a 71/A-72. §-t."

Az i-pontból tehát kitűnik, az Orbán-kormány által szeptemberben ismét meghosszabbított, jelenleg érvényben lévő válsághelyzetben nem lehet alkalmazni a „különleges bánásmódot igénylő személyekre". És ha már itt tartunk, a törvény meghatározása (2.§ (k)) szerint:

„különleges bánásmódot igénylő személy: a kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy - különösen a kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy –, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik."

Mint arra Léderer felhívta a figyelmet, éppen emiatt a jogszabályi kitétel miatt vannak jelenleg is jogszerűtlenül a kínzásáldozatok, így például nemi erőszak áldozatai, idősek, betegek, kísérő nélküli gyermekek, kerekesszékesek a tranzitzónában fogva tartva.

A Magyar Helsinki Bizottság egyébként már napokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a Magyarországon mindenkire kötelező érvényű törvényekre. A hatályos jogszabályok alapján ugyanis kijelenthető: aligha fogja megkapni a menedékjogot Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, aki ezzel akarja megúszni a kétéves börtönbüntetést, amelyre Macedóniában vesztegetés miatt ítélték.

Magyarországon a menedékjogi eljárást rendkívüli mértékben megszigorították a 2015-ös menekültválság óta. Mivel az Orbán-kormány újra és újra meghosszabbítja a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, irányadónak azok a törvényi rendelkezések számítanak, amelyek szerint a menedékjogi eljárást a tranzitzónában kellene lefolytatni, vagyis ha Gruevszki tényleg Budapesten tartózkodik, akkor vissza kellene vinni Tompára vagy Röszkére. Ám ezt a magyar kormány valamiért, elsősorban Gruevszki politikai múltjára hivatkozva nem teszi meg, elismerve: különleges eljárásban bírálják el a menedékjogi kérelmét.

Orbán és eszmetársa
Fotó: MTI/Soós Lajos

Nikola Gruevszki múlt héten saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik. Az utóbbi napokban napvilágra került fejlemények fényében tehette mindezt azért, mert a nemzetközi sajtó leleplezte a magyar kormány különböző szintű vezetőivel, de elsősorban Orbán Viktor kormányfővel szőtt szökési terveit. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint Gruevszki a macedón fővárosból, Szkopjéból először Albániába ment, majd a fővárosban, Tiranában lévő magyar nagykövetségen jelezte, hogy Magyarországon menedékjogot akar kérni. Ezt hivatalosan ugyan csak Budapesten tette meg, ám vele, mint „menekülttel” valamiért olyan készségesen bánt a magyar államapparátus, hogy egy rakás nemzetközi jogot is megsérthettek az ideutaztatásával. Kiderült, a politikus a Tiranában szolgálatot teljesítő Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős társaságában vasárnap Bozjénél lépett be Montenegró területére, onnan pedig a szerb határig egy olyan nagykövetségi autó vitte el, amelyben rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült.

Egy biztos: a macedón exkormányfő bárhogyan jött Magyarországra, illegálisan érkezett, hiszen a macedón hatóságok 2017 júliusában elvették tőle az útlevelét. Ám ez nem elég, hiszen nemcsak az EU-ba csempészésében, hanem a magyar jogszabályok megsértésében is éppen Orbán Viktor és kormánya segíti.