Hazudott az Orbán-kormány, 30 napon át kint kell lennie a hivatalos honlapján, hogy bocsánatot kér a Magyar Helsinki Bizottságtól

2018. május 4., 15:21

Szerző:

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon arra kötelezi a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy az Orbán-kormány nevében kérjen bocsánatot a Magyar Helsinki Bizottságtól, és ez 30 napon keresztül legyen elérhető a honlapján, amiért valótlan állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról – írja Facebook-oldalán a jogvédő szervezet.

A Fővárosi Ítélőtábla ma délben mondta ki a jogerős ítéletet, amellyel megerősítette a februári elsőfokú döntést. Eszerint a nemzeti konzultáció valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Helsinki Bizottságról. Az ítélet fenntartotta a 2 000 000 forintos sérelemdíjra kötelezést, de van egy újdonság is benne. Míg az elsőfokú bíróság elégtételként csak az MTI-n keresztül közzéteendő bocsánatkérésre kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, a jogerős ítélet szerint harminc napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel ez számít arányos elégtételnek a nyolcmillió polgárhoz eljuttatott hazugsággal.

Nemzeti konzultáció - Kérdőívek feldolgozása
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tavaly októberben indította az MHB a személyiségi jogi pert a Kabinetirodával szemben, ami a Nemzeti Konzultációt bonyolította. Ennek 5-ös pontja azt tartalmazta, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Az első- és másodfokú bíróság is kimondta, hogy valótlan tartalmú ez az állítás, hamis színben tüntetik fel vele a jogvédőket, és jogsértést követett el a Kabinetiroda.

A per során a bíróság ideiglenes intézkedésként megtiltotta a konzultációs kérdőív ötös pontjának terjesztését, de addigra már kiküldték a kérdőíveket. A per érdemi tárgyalása ezután kezdődött el. 

– A bíróság a kormányszervet jogerősen 2 milliós sérelemdíj kifizetésére kötelezte azon túl, hogy a sajnálkozását az MTI-n és a kormany.hu nyitóoldalán is közzé kell tennie harminc napig. Ráadásul az ítélet eltiltotta további jogsértésektől a közkeletűen „propagandaminisztériumként” emlegetett kormányszervet – írja a Helsinki Bizottság.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.