Háziorvos: Hiába regisztráltak, nincsenek rajta az oltási listán

Az egyik szolnoki háziorvos azt tanácsolta a pácienseknek, ellenőrizzék, sikeres volt-e a jelentkezésük az oltásra, és ha kell, regisztráljanak új e-mail-címmel.

2021. március 8., 17:01

Szerző:

A lakosok regisztrációjával kapcsolatban sok esetben tapasztaljuk, hogy hiába regisztráltak, nincsenek rajta a listán, vagy hibásan - írta egy szolnoki háziorvos Facebook-oldalán egy meg nem nevezett vezető főorvostól kapott tájékoztató alapján.

Hozzá hasonlóan több háziorvos is amiatt panaszkodott, hogy az adatok pontatlanok. Gyakran előfordul például, hogy olyanok vannak rajta az oltási listán, akiknek csak később lenne indokolt a vakcina beadása, és olyanok nincsenek, akiknek az oltási terv szerint már sorra kellett volna kerülniük. 

Az idézett szolnoki házorvos arra kérte a pácienseket, hogy egy e-mail-címen ellenőrizzék, valóban sikeres volt-e a jelentkezésük az oltásra, és ha kell, regisztráljanak újra egy másik e-mail-címről.  

Mint írta, a javaslat a következő:

  • Az alábbi e-mail címen tud egyeztetést kérni, itt tudják ellenőrizni, hogy szerepel-e a regisztráltak között a nyilvántartás szerint: adatvedelem@neak.gov.hu.
  • Másik e-mail címről újra kell regisztrálnia minél hamarabb.
  • Postákon kihelyezett regisztrációs levél formájában tudja újra elküldeni. (erről nincs pontos információm, hogy valóban van-e a postákon, aki tud erről biztosat, kérem, jelezze felém is)

– olvasható a posztban.

(Lapunk utánajárt, a postákon egyelőre nincs ilyen kihelyezett regisztrációs lap. Korábban egyébként nem is volt arról szó, hogy kiteszik az űrlapokat, ezeket csak azok kapták, akik nyugellátásban részesülnek, így ha esetleg nem volt e-mail címük, akkor is tudtak regisztrálni.)

A 168.hu megkereste az operatív törzset is, hogy megtudjuk, ez csak bizonyos területekre igaz, vagy országosan is, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. 

Az oltással kapcsolatos regisztrációs hibák káoszt okoztak a hétvégén: adatszinkronizációs problémákra hivatkozva le kellett mondani a szombatra és vasárnapra tervezett 74 ezer AstraZeneca típusú vakcina beadását, ám - a lefújásról szóló sms ellenére - sokan így is elmentek az oltópontokra, és meg is kapták a vakcinát.

Az adatok tisztázása érdekében Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn azt mondta, "a 1818-as telefonszámot hívhatják, akik a regisztrációkor pontatlanul adták meg az adatokat, de ha ez a szám túlterhelt, az adatvedelem@neak.gov.hu címre írjanak. Innen is átvezetésre és pontosításra kerülnek az adatok".

Arról a problémáról azonban nem ejtetett szót, hogy mi van azokkal, akik már korábban regisztráltak és "eltűntek" a háziorvosok szeme elől, vagy azokkal, akik egyszerűen nem is tudnak regisztrálni, vagy nem biztosak benne, hogy sikerült.

Olvasóink közül ugyanis többen jelezték a hétvégén, hogy teljesen összeomlott a rendszer. Volt, aki arról számolt be, hogy korábban sem tudott regisztrálni, és a hétvégén sem. - Nem azért, mert azt írta ki a rendszer, hogy "ezzel az e-mail címemmel már regisztráltak", hanem egyszerűen nem fogadta el, "érvénytelen e-mail cím" köpte oda, pedig tíz éve ezt használom. Megpróbáltam egy másik e-mail címről, arról sem jött össze, majd egy harmadikról sem sikerült regisztrálni magam. Felhívtam egy, a honlapon megadott telefonszámot, ami akkor még nem a 1818 volt. Itt azt mondták, hogy hozzak létre új e-mail címet, amivel regisztrálhatok, ha pedig így sem működik, zárjam be a netet, indítsam újra a gépemet és próbálkozzak még. Ha így sem megy, akkor pedig Mozilla böngészőben is kísérletezzek, hátha - írta olvasónk. Ő végül úgy döntött, hogy vár még egy hetet és akkor fog újra próbálkozni. - Jelenleg van némi védettségem, sajnos átestem a betegségen, ettől függetlenül szeretnék oltást kapni, amikor arra jogosult vagyok - tette hozzá.

Másik olvasónk arról számolt be, hogy ő már novemberben regisztrált, de nem kapott semmilyen értesítést, ezért aggódik, vajon sikerült-e bekerülnie a rendszerbe. - Kiírta, hogy sikeresen regisztráltam, de soha többet nem kaptam értesítést és a házorvosom sem látott a listán. Krónikus betegnek minősülök, asztmás és cukros is vagyok, bár még fiatal, 38 éves. A férjem kapott a regisztrációja után e-mailt és postai értesítőt is, én azonban soha semmit, pedig a spam mappát is feltúrtam. Ezért megpróbáltam egy másik e-mail címmel regisztrálni. Erre is azt írta, hogy sikeresen rögzítették az adataimat, pedig a TAJ számom nyilván ugyanaz, mégis engedte a rendszer - írta. Kiemelte, ez ügyben próbálkozott a telefonos ügyfélszolgálattal, de feladta, mert megunta, hogy többször is "a tájékoztatjuk, hogy jelenleg minden ügyintézőnk foglalt" - után azonnal rácsapják a vonalat. - Mintha az arcomba vágnának egy nagy ajtót. Írtam az adatvedelem@neak.gov.hu-ra is, de szombat óta nem kaptam választ – tette hozzá.

Kíváncsiak voltunk, vajon a napok óta skandált 1818-as telefonszámon milyen tájékoztatást kapunk. Három órán keresztül 5-10 percenként hívtuk, ezzel egy időben pedig a már korábban is ismert +36 80 277 455 és +36 80 277 456 információs vonalon is próbálkoztunk. Végül ez utóbbinál célt értünk, beengedett a rendszer a várakozó állásba, itt még nyolc perc harminc másodperc zenehallgatás és "minden vonalunk foglalt, kérjük várjon" után felvette egy ügyintéző a telefont. Tehát nem lehetetlen, mégis idegőrlő órákon át arra várni, hogy valaki végre szóba álljon az emberrel. Miután közöltük, hogy a sajtótól érdeklődünk, kedvesen megkértek, hogy e-maileben juttassuk el hozzájuk a kérdéseinket. Ez azonban korábban már megtörtént, mégsem kaptunk semmilyen választ.

Egy olvasónk szintén szerencsés volt, neki hamarabb sikerült elérnie az infóvonalat, de szintén nem a 1818-as számot vették fel. Mint a 168-hoz eljutatott levelében írta, rákérdezett arra, hogy miért fordulhat elő az, hogy a háziorvos nem találja a listán a férjét, miközben minden adatot jól adtak meg. Azt a választ kapta, "hogy az összes regisztráció először a Miniszterelnöki Kabinetirodához fut be, és csak utána a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), és a háziorvos csak az adatlistára lát rá, amit éppen megkapott a beoltandókkal kapcsolatban. A körzetéhez tartozó összes regisztráltat nem látja." 

Rákérdezett arra is, miként lehet biztos abban, hogy sikeresen regisztrált, hiszen sosem kapott semmilyen tájékoztatót a férje, míg ő igen. A válasz pedig hasonlóan profi volt, mint a rendszer maga: "Azt mondta nekem a hölgy, hogy akkor lehetek biztos abban, hogy sikeresen regisztráltam, ha újra megpróbálkozok azzal az e-mail címmel, amivel korábban, és ha azt kapom, hogy "az adott e-mail cím már használatban van" akkor minden rendben lesz, várjak a soromra. Ha pedig nem ezt dobja a rendszer, akkor próbálkozzak egy másik e-mail címről” – írta. Olvasónk felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyanazzal az e-mail címmel ugyan csak egyszer, de ugyanazzal a tajszámmal akárhányszor lehet regisztrálni. Ezt az ügyintézőnek is elmondta, aki megnyugtatta, tudnak róla de "az e-mail cím a kritikus pont, mert ellenőrzésre ez a legpraktikusabb."

A héten beadják az elmaradt oltásokat

Müller Cecília az operatív törzs napi online sajtótájékoztatóján elmondta, hamarosan pótolják a hétvégén elmaradt oltásokat. - Adategyeztetési probléma lépett fel, akiknek helytállóak voltak az adataik, ők megkapták az oltást - tette hozzá az országos tiszti főorvos. Kiemelte, az elmaradt AstraZenecát a "hét második felében fogjuk beadni azoknak, akik most tisztázzák a korábban tévesen megadott adatokat". Arról egyelőre nem tájékoztatott, hogy vajon újabb sms-hullámban értesítik-e a jogosultakat, vagy miként tudatják, hogy kinek hol és mikor kell megjelennie.

(Kiemelt kép: Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát készítik elő az oltáshoz az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltópontján 2021. március 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.