Hazaengedhetik a magyarokat a Tenerifén lezárt hotelből, de még tart a szervezési fázis

2020. február 27., 14:39

Szerző:

"Jelenleg 49 ország érintett világszinten, Európában 18 ország, az Európai Unióban 13 országban jelent meg a vírus mostanáig" – mondta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár csütörtök délután sajtótájékoztatón, amelyről a 24.hu is beszámolt. 

Mint mondta,

az olaszországi karantén miatt egyeztetett a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárával,

akitől azt kérte, hogy juttassanak el két felhívást a kamionsofőröknek. Egyrészt azt kérik, hogy ha egy kollégájuk járt egy érintett olaszországi területen korábban és valamilyen tünetet érzékel magán, akkor azonnal jelezze azt az egyesületnek, vagy jelentkezzen a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számát. A másik kérésük a konzuli regisztráció, azaz arra kérik a kamionsofőröket és mindenki mást is, hogy ha bármilyen érintett területre utaznak, regisztráljanak konzuli védelemért. 

Menczer arról is beszélt, hogy továbbra is kórházban van az a magyar, aki a Japán mellett karanténba helyezett koronavírusos hajón dolgozott, még várják a második teszt eredményét. A másik két magyart is leszállították a hajóról.

Az államtitkár közölte, hogy Tenerifén öt magyar tartózkodik a lezárt hotelben, egy kettő- és egy háromfős család, utóbbival egy kiskorú gyermek is van. Menczer hozzátette, hogy

elképzelhető, hogy elhagyhatják a szállodát, de mint mondta, ez jelenleg szervezési fázisban van.

Végül leszögezte azt is, hogy mindent megtesznek azért, hogy minden külföldön élő magyarnak segítsenek.

Újságírói kérdésre a tenerifei szállodában tartózkodó öt magyarral kapcsolatban leszögezte, hogy jól vannak, nem panaszkodtak olyasmiről, hogy az ellátásukkal vagy körülményeikkel probléma lenne.

Továbbá azt is közölte, hogy a magyar külügy nem tud arról, hogy lenne Bécsben magyar koronavírus-fertőzött állampolgár.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.