Havazással tarolják le Magyarországot a ciklonok

Jelentős mennyiségű esőt, havazást és ónos esőt borít a nyakunkba több, egymás után érkező mediterrán ciklon.

2022. november 18., 08:12

Szerző:

Pénteken egy mediterrán ciklon hoz felhős, borongós időt, valamint országos esőt – írja az Időkép időjárás-előrejelzése. Többfelé jelentős mennyiségű esőre is számítani kell. Az Északi-középhegységben és északkeleten délután, este havas eső, havazás váltja fel az esőt. Délutántól az északias szelet többfelé a Dunántúlon és északkeleten többfelé élénk, este helyenként már erős lökések is kísérhetik. Délután 5-11 fokot mérhetünk.

Szombaton átmenetileg többfelé felszakadozhat a felhőzet, de jellemzően sok lesz a felhő fölöttünk.

Reggel, délelőtt északon helyenként hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat.

Késő délutántól délen egyre többfelé elered az eső. Az északkeleti szelet délutántól délnyugaton kísérhetik olykor élénk lökések. Hajnalban -4, +5, délután -1, +10 fok várható. Északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton enyhébb az idő.

Vasárnap több helyen indulhat esősen a reggel, a Dunántúlon néhol

vegyes halmazállapotú csapadék, északon ónos eső is előfordulhat.

Délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet. Az északias szél délen, délkeleten élénk lehet. Hajnalban -3, +5, napközben 4-8 fok várható.

Hétfőn nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Csak néhol fordulhat elő gyenge eső, zápor.

Reggel többfelé fog fagyni, több helyen pára, köd is képződhet.

Kora délután a mérsékelt szélben 5-10 fok várható.

Kedden újabb mediterrán ciklon érkezhet esővel, széllel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hókotró munkagép takarítja a havat a budapesti Bem József téren 2013. március 25-én. MTI Fotó: Marjai János)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.