Havazás: kiadták a figyelmeztetést, erre figyeljenek, akik úton vannak

 A havazás miatt télies útviszonyok fogadják az autósokat a Dunántúl déli felén, a Duna-Tisza közi területeken, az Északi-Középhegységben és a Tiszántúlon is – közölte az Útinform péntek délelőtt a honlapján.

2024. január 19., 11:35

Szerző:

Azt írták, hogy az északnyugati szél miatt előfordulhatnak hóátfúvások, ami sokat ront a látási körülményeken. A havazással érintett területeken az autópályák és a főutak burkolata többnyire vizes vagy sónedves. A hegyvidéki utak a Mátrában és a Mecsekben, valamint az alsóbbrendű utak a Dunántúl déli felében és az észak-keleti megyékben vékony rétegben havasak vagy latyakosak.

Az Útinform tudatta azt is, hogy sok a megcsúszásos baleset, ezért arra kérik az autósokat, hogy a télies körülményeknek megfelelően, lassabban, óvatosabban vezessenek, és kerüljék a felesleges előzéseket.

Mint írják: Zala és Somogy vármegyék egész területén, valamint Szentlőrinckáta, Körmend, Solt, Baja, Szikszó és Nagyatád térségében havazik. Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben, valamint a Duna mentén hószállingózás tapasztalható, Salgótarján, Pécs, Mohács térségét havas eső jellemzi. Makó, Balassagyarmat, Gyöngyös, Jászberény, térségében, valamint a Kiskunság területén és a keleti határ mentén szemerkél, esik az eső.

A gyorsforgalmi utak burkolata a csapadékkal érintett területeken vizes, nedves.

A fő és mellékutak Körmend térségében latyakos, Lenti és Nagykanizsa környezetében hókásás, Nagyatád térségében havas a burkolat.

A Dunántúlon, többek között Veszprém vármegyében, valamint Zalaegerszeg, Marcali, Karos és Keszthely térségében erős (40-59 km/h) a szél erőssége. A Dunántúli-középhegységben, illetve Lenti, Nagykanizsa, Szántód, Pécs, Baja, Solt valamint a Tiszántúlon, több helyen közepes (30-39 km/h) erősségű szél fúj.

Pécs és Hódmezővásárhely térségében közepes, 100 és 300 méter közötti a belátható út hossza.

A hőmérséklet -1 és +3 fok között változik.

Többfelé várható havazás

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint pénteken délutánig többfelé várható havazás, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az ország nagyobb részén legfeljebb 2-3 centiméteres hóréteg képződhet, de különösen a Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén Bács-Kiskun és a Gödöllői-dombság térségében, valamint a keleti határ közelében helyenként 3-7 centiméter is hullhat. A friss hó vastagsága lokálisan esetleg elérheti a 10 centimétert is, erre inkább a Dél-Dunántúlon van esély.

A hőmérséklet a csapadékhullás idején várhatóan fagypont körül fog alakulni, így napközben a hóréteg olvadozhat – olvasható a HungaroMet Zrt. honlapján.

Hozzátették: a Dunántúlon és a Duna vonalában az északnyugati, másutt az északi szelet kísérik erős, az Észak-Dunántúlon, illetve a Zemplén térségében viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország jó részén már beállt, a déli, kora délutáni órákban döntően 0, +1 fok környékén alakulhat a hőmérséklet. Késő este -4, +1 fok valószínű.

Kora estétől gyorsan csökken a felhőzet, éjfélkor már döntően derült lesz az ég. Estére mindenütt megszűnik a havazás. A szél fokozatosan mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -4 között, a fagyzugokban és szélcsendes, hóval borított helyeken -10 fok alatt alakul – olvasható az előrejelzésben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP)

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.