Fagypont körüli hőmérséklet teszi bizonytalanná, megmarad-e a hó

Akár 10 cnti hó is eshet, de gyorsan fog olvadni. 

2023. április 6., 06:13

Szerző:

Kelet felől tovább vastagszik a felhőzet, így egyre nagyobb területen erősen felhős vagy borult lesz az ég, míg nyugat felé haladva több napsütés valószínű a fátyol- és gomolyfelhők mellett – írja az OMSZ előrejelzése. Eleinte az északkeleti megyékben fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék (kezdetben főként havazás, havas eső), majd kissé nyugatabbra tolódik a csapadékzóna. A havazás esélye északkeleti harmadban a legnagyobb. Az északi, északnyugati szél az Észak-Dunántúlon és az északkeleti harmadban nagyobb területen megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de az északkeleti harmadban több fokkal hűvösebb idő valószínű. Késő estére 0 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

A reggeli órákban északkelet felől egy tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon csapadékzónája éri el az országot, melynek hatására az északkeleti országrészben péntek reggelig több hullámban, változó intenzitással várható havazás, havas eső.

Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében (illetve Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, valamint a Bodrogközben) több cm-es, egyes forgatókönyvek alapján akár síkvidéken is 5 cm-t meghaladó friss, olvadozó hóréteg összejöhet péntek reggelig.

A Zempléni-hegységben akár 10 cm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet, igaz a fagypont körüli hőmérséklet miatt a várható hómennyiség előrejelzése jelentős bizonytalansággal terhelt.

Időjárási front nincs felettünk, de az átlagosnál hidegebb időben van részünk. Emiatt fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, továbbá rosszabb lehet a bőrünk vérellátottsága, amely hamar a bőr kiszáradásához vezet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Sarjadó őszi vetésű gabonafélék a havas szántóföldben a Hortobágyi Nemzeti Park északnyugati kapujában található településnél. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A Szabad Európa megtudta, hogy egy uniós precedensítélet lehetőséget ad arra, hogy utólag is vizsgálni és korrigálni lehessen az emberek számára káros felvásárlásokat, akkor is, ha a kormány nemzetstratégiai kivételnek tart valamit. Egy ilyen per már le is zárult, a GVH-nak kötelező lesz vizsgálnia a Vodafone felvásárlását

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu