Évi hatvanezer forintos állami támogatáshoz juthat, ha egyetlen feltételnek megfelel

 A támogatás az államtól igényelhető, két éven keresztül, mégis nagyon kevesen élnek vele.

2024. szeptember 24., 11:49

Szerző:

Vannak bizonyos állami támogatások, amelyekről sokszor a jogosultak sem tudnak. Ezeket nemcsak betegségek esetén lehet igényelni, hiszen létezik például az első házasok kedvezménye is. A támogatás összege akár évi hatvanezer forintot is jelenthet az érintetteknek – írja a Femina.

Nem csak házasoknak, bejegyzett élettársaknak is jár a kedvezmény

Az első házasok kedvezményére a NAV tájékoztatása szerint az a házaspár jogosult, amelyben a házastársak legalább egyike az első házasságát köti, azonban a párnak az a tagja is kérheti a kedvezményt, akinek nem ez az első házassága, sőt, bejegyzett élettársak is igénybe vehetik a lehetőséget. Az sem számít, hol történt a házasságkötés, viszont csak egy ideig jár a kedvezmény. A házasságkötést követő hónaptól vehető igénybe, és legfeljebb 24 hónapon, azaz két éven keresztül jár a házasság alatt.

A kedvezmény összesen évi 33 335 forint fejenként, ami nagyjából ötezer forintnyi nettó jövedelemkiegészítést jelent havonta. Ez egy év alatt tehát több mint hatvanezer forintnyi pluszt hoz a jogosultak konyhájára.

Az összeget megosztva ketten is igénybe vehetik, de dönthetnek a pár tagjai úgy is, hogy csak egyikük él a kedvezménnyel.

Az első házasok kedvezménye igényelhető év közben is, a munkáltatónak, vagyis a rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adott adóelőleg-nyilatkozattal, valamint az adóévre vonatkozó szja-bevallásban is. Az adóelőleg-nyilatkozatot legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetők és leadhatók papír alapon is.

Nem csak támogatások által gazdagodhat

Amint arról a 168.hu is beszámolt, kampányt indított az öngondoskodás és az állampapír-vásárlások erősítésére a Magyar Államkincstár (MÁK): nyereményjátékot hirdetett egymillió forintos fődíjjal. A MÁK meglévő és új ügyfelei állampapírra váltható utalványt nyerhetnek, a játékon azok indulhatnak, akik új értékpapírszámlát, vagy gyermeküknek Start-számlát nyitnak, és azon legalább 100 ezer forintért vásárolnak állampapírt, vagy már meglévő számlájukon ugyanennyi összeget fektetnek állampapírba szeptember 23. és november 30. között.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)