Hátul kullog Magyarország a felnőttek oktatásában, messze az uniós céloktól

2019. május 17., 16:22

Szerző:

A felnőtt lakosság mindössze 6 százaléka vesz rész valamilyen oktatásban, ezzel jelentősen elmaradva az 11,1 százalékos EU-átlagtól, nem is beszélve a 15 százalékos célkitűzésről - derül ki az Eurostat friss jelentéséből.

Magyarország ezzel az EU sereghajtói között van, az "élethosszig tartó oktatás" hiánya pedig kihathat az ország versenyképességére. Az uniós célértéket egyébként 2020-ra kellene elérnie a tagállamoknak, ez a teljes közösségre vonatkoztatva is egyelőre tarthatatlannak látszik, magyar viszonylatokban pedig teljesen esélytelen.

Fotó: Eurostat

Az élethosszig tartó tanulás erősítése az EU egyik legfontosabb oktatási célkitűzése, ami garantálja, hogy magasan képzett és rugalmas legyen a munkavállalói réteg, szavatolva az EU versenyképességét. A képzettebb rétegekre jellemző, hogy gazdasági válság idején is kisebb mértékben érinti őket a munkanélküliség, egészségesebbek, valamint gyermekeiket is magasabb minőségű oktatáshoz juttatják. A felnőtteket ebben az esetben a 25-64 éves korosztályra értelmezi a statisztika, akik már többnyire befejezték egyetemi tanulmányaikat.