Háttér Társaság: Máris hátrány éri a meleg örökbefogadókat

Egy homoszexuális férfi jelentkezett örökbefogadásra márciusban, majd decemberben elején elutasították a kérelmét - írta a Háttér Társaság.

2021. február 24., 16:02

Szerző:

Decemberben az Országgyűlés 135 igen, 55 nem és 5 tartózkodó szavazattal megszavazta az azonos nemű párkapcsolatban élő és egyedülálló személyek örökbefogadását megnehezítő törvénymódosítást.

"A törvény ugyan csak március elsején lép hatályba, de a hatóságok már most akadályozzák a meleg örökbefogadni vágyókat" - írta közleményében a Háttér Társaság. A szervezet szerint egy homoszexuális férfi kereste fel őket segítségért, mivel örökbefogadásra alkalmatlannak nyilvánította a gyámhatóság arra hivatkozva, hogy egyedülállóként jelentkezett örökbefogadásra, pedig valójában nem egyedülálló.

"A magyar jogszabályok azt ugyan nem teszik lehetővé azonos nemű párkapcsolatban élők számára, hogy gyermeket közösen örökbefogadjanak, annak viszont semmi akadálya nem volt eddig, hogy egy azonos nemű párkapcsolatban élő személy egyénileg örökbefogadjon. A hatóságok most azokat kezdték el büntetni, akik a jogszabályoknak megfelelően egyéni örökbefogadóként jelentkeznek, azzal utasítva el őket, hogy titkolni akarják párkapcsolatukat, holott erről szó sincs" - írta a szervezet.

A férfi, akire a szervezet "R-ként" hivatkozik még márciusban jelentkezett örökbefogadásra egyéni örökbefogadóként. "A bevett gyakorlatnak megfelelően R. mellett a párját is bevonták a folyamatba, aki vele együtt részt vett a pszichológiai vizsgálaton is. A környezettanulmány folyamán is mindent rendben találtak a szakemberek, ennek megfelelően a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat alapján kérte a gyámhatóságtól az alkalmasság megállapítását. Ezután R.-t a gyámügy behívta egy elbeszélgetésre. A sok jót nem sejtető beszélgetés végén az ügyintéző felhívta ügyfél figyelmét arra, hogy ügye „valószínűleg nem fog átmenni, de ennél nem mondhat többet”. Ezzel minden bizonnyal a szakemberek által egyértelműen érzékelt politikai nyomásgyakorlásra utalt, amellyel a minisztériumi vezetés azt próbálja elérni, hogy a gyermekvédelemben dolgozók ne a szakmai szempontok és az örökbefogadásra váró gyermekek érdekei szerint, hanem a kormány ideológiájának megfelelően hozzák meg döntéseiket, és bármi áron akadályozzák meg, hogy LMBTQI emberek gyermeket fogadhassanak örökbe" - írta a szervezet. 

A férfi végül december elején kapta meg az elutasító végzést, még azelőtt, hogy a Parlament elfogadta volna azt a törvénymódosítást, ami Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter kezébe helyezi az egyedül örökbefogadó személyek alkalmasságáról való döntést. "A döntés arra hivatkozik, hogy R. (a jogszabályoknak megfelelően) egyedülállóként kérelmezte az örökbefogadást, azonban párkapcsolatban él. Ezt azonban ő sohasem tagadta, párjával együtt vett részt a folyamatban, amit a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat is tartalmazott"- írta a szervezet. 

A Háttér Társaság arra is kitért a közleményében: úgy látják, számos támadás érte a szivárványcsaládokat a kormány részéről az utóbbi években. Emellett megjegyzik, szerintük a legújabb módosítás az örökbefogadásra váró gyermekek érdekeit sérti leginkább: "A kormány a gyermekek érdekeit hangsúlyozza, de a decemberben elfogadott törvényjavaslat és a fentihez hasonló hatósági fellépés pont az örökbefogadásra váró gyermekek érdekeit sérti legjobban – nem véletlen, hogy a Gyermekjogi Civil Koalíció és jogvédő civil szervezetek tiltakoztak a törvényben előírt kötelező társadalmi vita nélkül elfogadott módosítások ellen.

Hiába tárt fel az ombudsman a gödi, kalocsai, zalaegerszegi és esztergomi gyermekotthonokban is fizikai és lelki bántalmazást, kínzást, illetve erőszakot, jelentését semmilyen változás nem követte. Az örökbefogadási folyamat bonyolítása azt fogja eredményezni, hogy az örökbefogadásra váró gyermekek hosszabb időt lesznek kénytelenek az állami gondoskodás rendszerében tölteni, vagy egyáltalán nem fogadják örökbe őket, esetleg külföldi örökbefogadó szülőkhöz kerülnek" - írták.

(Kiemelt képünk illusztráció: Óriási szivárványszínű zászlót feszítenek ki a résztvevők a parlament épülete előtt az Athén belvárosában tartott melegfelvonuláson 2018. június 9-én. Fotó: MTI/EPA | Jánisz Koleszidisz)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.