Hatmilliárdos számlagyárat számolt fel a NAV

A bűnbanda rendkívül szervezetten és konspiratív módon dolgozott, több helyszínen is titkos irodáik voltak.

2021. április 16., 12:46

Szerző:

Felszámolt egy számlagyárat működtető társaságot a NAV - közölte az ügyészség. A vádhatóság közleménye szerint egy 45 éves férfi irányította a bűnbandát, amely 2017-től kezdve működtette a több cégből álló számlagyárat.

A szervezet szolgáltatását olyan gazdasági társaságok vezetői vették igénybe, amelyek a számlagyár fiktív költségszámláival csökkentették a vállalkozásuk fizetendő adóját. A számlabefogadó cégek, cégcsoportok jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet végeztek.

A látszat kedvéért a fiktív számlákon szereplő összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnbanda tagjai tovább utalták külföldi bankszámlákra. A közlemény szerint a bűnbanda rendkívül szervezetten és konspiratív módon dolgozott, több helyszínen is titkos irodát tartottak fenn. A bűnszervezetként működő számlagyár több mint 6 milliárd forintos kárt okozott az állami költségvetésnek.

A NAV április 14-én összehangolt, országos akciót hajtott végre, amely során nagy mennyiségű bizonyítékot, bélyegzőket, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le. A hatóság csaknem 60 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

Az ügyészség 6 gyanúsított – köztük a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője, a számlagyár adminisztrátora, továbbá az egyik haszonhúzó cégcsoport két vezetője és könyvelője - letartóztatását indítványozta. A letartóztatásukról várhatóan ma dönt a nyomozási bíró.

(Kiemelt kép: ugyeszseg.hu)