Hátba támadta a saját államtitkárát, elküldte a múzeumigazgatót, egy beteg meghalt – Amit Kásler művel, még Orbánnak is sok lehet

Nagy alakítás áll a miniszter mögött, a kérdés csak az, meddig maradhat a székében.

2018. október 5., 19:35

Szerző:

Mégsem fogadta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, holott az eddig a minisztérium falai között játszódó drámában igencsak tájékozott Népszava forrásai ezt biztosra vették. A Miniszterelnök Sajtóiroda még közleményt is kiadott, azt írva, hogy a miniszterelnök nem rendelt be senkit, pénteki programjában nem szerepelt megbeszélés Káslerrel.

Ez a fejlemény két dologra utalhat. Az első kevésbé valószínű, és azt sugallja, Orbán nem gondolta fontosnak azt a látszatot kelteni, hogy kézben tartja az Emberi Erőforrások Minisztériumán (Emmi) belüli konfliktust, második pedig az, hogy a találkozó lemondásával üzent Káslernek, nincs megelégedve a munkájával. 

Kedden derült ki, hogy a tárcavezető meneszteni akarta Nagy Anikó egészségügyi államtitkárt miközben az államtitkár éppen hivatalos külföldi úton járt, ebbe azonban a miniszterelnök ebbe nem ment bele. A két szakpolitikus között fellángoló konfliktus amely ami odáig fajult, hogy az Orszáhos Onkológiai Intézet volt főigazgatójaként Kásler szóba állni sem volt hajlandó Naggyal - azzal kezdődött, hogy Kásler elkezdte államtitkára mellőzésével irányítani az egészségügyi háttérintézményeket, átnyúlva Nagy feje felett.

Nagy Anikó
Fotó: weborvos.hu

Nagy nehezményezte például, hogy tudta nélkül Kásler egy ötfős tanácsadó testületet delegált a még mindig főigazgató nélküli gyógyszerhatóság mellé. A tanácsadókat – köztük Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó és jobboldali médiacézár egyik volt munkatársát - a vonatkozó jogszabály szerint nem terheli felelősség az általuk hozott döntésekért, javaslataikért, viszont hozzáférhetnek számos titkos, a gyógyszerpiacot befolyásoló adathoz.

Az is kiderült, hogy az államtitkár például sikeresen közvetített az elbocsátott országos hírű szívsebész, Székely László ügyében a főorvos és az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója között, ennek eredményeként december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit a kirúgott orvos. Azonban Kásler tiltotta meg a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú felmondástól. A miniszter döntése azonban egy műtétre váró beteg életébe került, ami politikailag vállalhatatlan botrányt okozott, hiába próbálta tagadni az esetet a kardiológiai intézet. Több ellenzéki párt is büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Úgy tűnik, Orbán  egyelőre nem hozott döntést arról, hogy elfogadja Nagynak a héten felajánlott lemondását, ráadásul a miniszterelnököt azonban egy másik ügy is bosszanthatja, mégpedig a kulturális élet területén. Miniszterének ugyanis sikerült a jobboldal saját térfelére vinni a kultúrharcot, amely Orbán szerint Magyarországon nem létezik.

A kormányfő szerint csupán „az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita” tűnik egyesek számára kultúrharcnak.

Pedig a balliberális elhajlással aligha vádolható volt helyettes államtitkár, Prőhle Gergely menesztése a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről annak miniszternek a műve köszönhető, aki korábban egy kiállítás miatt a Tanácsköztársaság politikai és esztétikai igazolását kérte számon a múzeum igazgatóján. Prőhle az InfoRádiónak el is mesélte, hogy a felmentését Kásler kezdeményezte, október 31-én közös megegyezéssel távozik, mert a miniszter másként képzeli el az intézmény programját. Egyelőre nem világos, hogy az elképzelések miről szólnak, de ha hinni lehet a szivárgó híreknek, a PIM új igazgatójának ráadásul Kásler egy olyan embert szándékozik kinevezni, akinek ízlése és habitusa igencsak távol áll a mérsékelt jobboldalinak tartott Prőhlétől. Ha a miniszteren múlik, akkor a szélsőjobboldali körökben feltűnt, Nyírő Józsefért és Wass Albertért rajongó irodalomtörténész, Takaró Mihály lehet az új múzeumigazgató. Ha csak Orbán bizalma nem fogy el végleg a furcsa kijelentéseiről elhíresült Káslerben.

Kásler Miklós és az Emmi államtitkárai, Bódis József, Rétvári Bence, Latorcai Csaba és Fekete Péter
Fotó: MTII/Szigetváry Zsolt

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.