Hatalmas szakszervezeti dzsemborira készülnek a vasutasok

Külföldről is csatlakoznak hozzá. 

2022. február 9., 12:14

Szerző:

Mindenki a fedélzetre! mottóval nemzetközi csúcskonferenciára készülnek Budapesten a hazai közlekedési szakszervezetek: négy napig Budapesten ülésezik ugyanis májusban Európa szociális párbeszédének legerősebb szervezete, az ötmillió munkavállalót képviselő Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF), olvasható a magyar vasutasok szakszervezetében közleményében.

A szakszervezet közleménye szerint a  helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a 600 külföldi képviselő a szociális párbeszéd fontosságára hívja fel nyomatékosan a szakszervezet-ellenes kormányok figyelmét. A mintegy 40 európai ország, összesen 200 szakszervezetét tömörítő szövetség a magyar tagszervezetek meghívására tanácskozik Budapesten.

A konferencia jelmondata: "Mindenki a fedélzetre! Úti cél: Tisztességes Közlekedés", s ez alapján fogják vizsgálni a közlekedésben dolgozók helyzetét is. Az ETF mintegy 600 küldötte a tanácskozás végén összegzi az ágazatban és a szakszervezetek működésében tapasztalt legsúlyosabb problémákat, s ezek megoldására – mint minden ilyen alkalommal – ajánlás formájában felszólítják a kormányokat.

„Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége páneurópai szervezet, amely magában foglalja az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség, valamint a közép- és kelet-európai országok közlekedési szakszervezeteit. A szövetség képviseli a polgári légi közlekedés, a halászat, a belvízi hajózás, a logisztika, a tengeri szállítás, a kikötőkben és dokkokban, a vasúti és közúti közlekedés, a városi tömegközlekedés és a turizmus területén dolgozó mintegy 5 millió tagot”

– közölte Zlati Róbert a szakszervezet elnöke. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Róka László/MTVA/Bizományosi)