Hatalmas szakszervezeti dzsemborira készülnek a vasutasok

Külföldről is csatlakoznak hozzá. 

2022. február 9., 12:14

Szerző:

Mindenki a fedélzetre! mottóval nemzetközi csúcskonferenciára készülnek Budapesten a hazai közlekedési szakszervezetek: négy napig Budapesten ülésezik ugyanis májusban Európa szociális párbeszédének legerősebb szervezete, az ötmillió munkavállalót képviselő Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF), olvasható a magyar vasutasok szakszervezetében közleményében.

A szakszervezet közleménye szerint a  helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a 600 külföldi képviselő a szociális párbeszéd fontosságára hívja fel nyomatékosan a szakszervezet-ellenes kormányok figyelmét. A mintegy 40 európai ország, összesen 200 szakszervezetét tömörítő szövetség a magyar tagszervezetek meghívására tanácskozik Budapesten.

A konferencia jelmondata: "Mindenki a fedélzetre! Úti cél: Tisztességes Közlekedés", s ez alapján fogják vizsgálni a közlekedésben dolgozók helyzetét is. Az ETF mintegy 600 küldötte a tanácskozás végén összegzi az ágazatban és a szakszervezetek működésében tapasztalt legsúlyosabb problémákat, s ezek megoldására – mint minden ilyen alkalommal – ajánlás formájában felszólítják a kormányokat.

„Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége páneurópai szervezet, amely magában foglalja az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség, valamint a közép- és kelet-európai országok közlekedési szakszervezeteit. A szövetség képviseli a polgári légi közlekedés, a halászat, a belvízi hajózás, a logisztika, a tengeri szállítás, a kikötőkben és dokkokban, a vasúti és közúti közlekedés, a városi tömegközlekedés és a turizmus területén dolgozó mintegy 5 millió tagot”

– közölte Zlati Róbert a szakszervezet elnöke. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Róka László/MTVA/Bizományosi)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.