Még nincs nyár, de már hatalmas bajban a Balaton

Nagyon rossz a helyzet a Balatonnál, a tavak vízszintje sokkal alacsonyabb az ideálisnál. A Balatonnál a hozzáfolyás és a párolgás egyenlege száz éve nem volt olyan rossz, mint az idei első negyedévben. 

2022. május 9., 11:38

Szerző:

Alacsonyabb az ideálisnál a tavak vízszintje, a Balatonnál a hozzáfolyás és a párolgás egyenlege száz éve nem volt olyan rossz, mint az idei első negyedévben. Ám ami a turizmusnak rossz, az élővilágnak még kapóra jöhet, írja a Népszava. 

„Egészen mostanáig szélsőségesen vízhiányos állapot jellemezte a Balaton vízháztartását. A tó vízforgalma, vagyis a csapadék, a hozzáfolyás és a párolgás együttese a január–márciusi időszakban 1921 óta, vagyis amióta rendelkezésre állnak ellenőrzött adatok, a legalacsonyabb értéket mutatta”

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Népszava megkeresésére. A hatóság szerint nem valószínű, hogy rendeződik a jelenlegi rossz állapot, ezért az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is csökkenhet a vízszint. A tó vízgyűjtő területére a 30 év átlagának csupán 47 százaléka hullott, tehát a megszokott mennyiség felét sem éri el. A hatóság kiemelte, hogy hosszan tartó aszályról van szó, ami fokozottan érinti tavainkat, a 2000-es évek óta a tavalyi már a nyolcadik alkalom volt, hogy negatív vízállást jegyeztek fel a Balatonnál. 

„A kétezres években sokszor 70 centi körül alakult a nyári vízszint, ami a balatoni turizmusban nem okozott fennakadást, a problémák az 50 centiméteres vízállás alatt kezdődnek, de 2002 óta erre nem volt példa, akkor a balatonfenyvesi homokpadnál 28 centis vízállást mértek”

− mondta a Népszavának Istvánovics Vera, a MTA–BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja, aki szerint a nyári vízhozam az aszály ellenére is meg fogja haladni a kritikus értékeket. 

(Kiemelt kép: Fesztiválozók a Balaton partján a balatonvilágosi Strand Fesztiválon 2021. augusztus 18-án. A fesztivált augusztus 18. és 22., valamint 25. és 29. között tartják a Balaton-parti településen. Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

Tegnap 20:18

Október első hetében is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett, kevés helyen lehet zápor, esetleg zivatar. A front mögött pár Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet, de utána ismét melegedés kezdődik, vasárnap újra 21-26 Celsius-fok várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Vendégmunkások elleni gyűlöletkeltéssel nem lehet legyőzni a gyűlölet kormányát – így reagált Donáth Anna a Potocskáné Kőrösi Anita „félmillió ázsiai migránsmunkásról” szóló sajtótájékoztatójára.