Száll a por: hat településen egészségtelen a levegő minősége

A hét vége felé egyre jobban romlik majd a légszennyezettség. 

2021. október 28., 12:23

Szerző:

Egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett adataiból. A térképen már hat település – Debrecen, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Tatabánya és Várpalota – szerepel az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel. Emellett további tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt. Ezek a következők: Budapest, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Szeged, Salgótarján, Eger, Miskolc, Putnok, Oszlár, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken további romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben. Az NNK szerdán arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak majd. Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk inhalátor. 

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

 

2022. október 3., 16:18

Az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra – olvasható az MVM hétfői közleményében.