Háromszázmillió forintot szakít évente Tarlós Istvánnak és helyetteseinek 37 tanácsadója, 800 ezret kap a hajléktalanügyi szakember

2019. január 31., 18:00

Szerző: M. R.

Összesen évi bruttó 302 millió 340 ezer forintot tesz ki a Főpolgármesteri Hivatal 37 tanácsadójának fizetése - derült ki a Sermer Ádám liberális főpolgármester-jelölt által kikért adatokból, amelyek kapcsán már megírtuk, a bukott e-jegyrendszerért felelős főtanácsadók éves bére ebből mintegy 40 millió forintot tesz ki.

A lapunkhoz is eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a havi egymilliós fizetésű tanácsadók elitklubját erősíti Kovácsné Tóth Ágnes, aki a Főpolgármesteri Irodát vezeti. A fővárosi fejlesztésekért felelős Szegvári Péter szintén egymilliót szakít havonta, és a Tarlós István hivatalának kommunikációs igazgatóságát vezető Szűcs Gergely Miklósné is egymilliót kap.

Ezután a havi 900 ezer forintot kereső tanácsadók következnek, akik szintén fontos szereppel bírnak: Tarlós István titkárságát vezeti Aszaló-Molnár Judit, aki Kovácsné Tóth Ágnes irodavezető beosztottja, továbbá ennyit kap Baranyiné Kántor Andrea is. Utóbbi azonban már nem közvetlenül a főpolgármester, hanem Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes közvetlen irányítása alatt dolgozik, tehát az ő munkáját segíti.

Havi 900 ezret kap a pénzügyi főpolgármester-helyettes, Bagdy György irodavezetője, Rupp György is. Százezer forinttal kevesebbet kap azonban a humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra irodavezetője, Paulina Mercédesz. Ő kénytelen havi 800 ezer forinttal megelégedni.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A következő szintet a 850-800 ezer forintot kereső tanácsadók képviselik. Szentes Tamás, aki a hajléktalanellátás koordinációjáért és a nemzetiségi ügyekért felel, havi 800 ezret kap. A legrosszabbul kereső tanácsadók sorát a 400 és 500 ezer forint közötti fizetéssel rendelkezők bővítik. Köztük találjuk a havi félmillió forintot kereső Stágel Bencét, aki 2013-ban magánéleti okokra hivatkozva mondott le még KDNP-sként viselt országgyűlési képviselői mandátumáról.

Ő most képviselőként sokkal többet keresne, havi bruttó 891 ezer forintot.

Bár az 302 millió forint első pillantásra soknak tűnik tanácsadókra, a következetlenséget legalább nem lehet felróni Tarlós István hivatalának. Az akkor még nem kormányzati szócsőként működő Origo 2015-ös részletes cikkben foglalkozott a főpolgármester tanácsadói karával.

Az akkor kikért adatok szerint négy év alatt csak 3-al nőtt a tanácsadók száma Tarlós hivatalában, és nagyjából mindenki ugyanennyit keresett. Akkor egy év alatt 278 millió forintot költöttek a fizetésekre.

Ráadásul ugyanaz a három ember keresett havi egymillió forintot. Dorner Lajos közlekedésügyi tanácsadó még többet is keresett akkoriban, havi 800 ezer forintot, szemben a jelenlegi 600 ezerrel. Az Origo cikke szerint egyébként a tanácsadói foglalkoztatás között piaci kényszer húzódik, csak így, a köztisztviselői jogviszonyt megkerülve fizethető a szakembereknek a meglehetősen alacsony összegekkel operáló közszolgálati bértáblában foglaltaknál nagyobb összeg.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.