Három hónapig kapnak ellátást a kimenekített afgánok

Egyelőre nem tudni, hogy három hónap múlva kaphatnak-e menedékjogot.

2021. szeptember 15., 09:26

Szerző:

A jogszabály szerint, akit azért engedtek be az országba, mert „biztonsága származási országában a magyar szervezetekkel való együttműködése vagy hozzátartozójának együttműködése miatt került veszélybe”, az három hónapig kap a magyar állam költségére szállást, napi háromszori (kiskorú gyermek, várandós nő vagy szoptatós anya napi ötszöri) étkezést vagy ennek megfelelő étkezési hozzájárulást, személyes használatra étkező- és tisztálkodási eszközöket vagy ennek megfelelő értékű higiénés hozzájárulást és ruházatot – írja a hvg.hu. Egészségügyi ellátás 18 hónapig jár, szintén az állam költségére.

Mint a lap írja, az érintettek kötelesek a befogadó intézmény rendjét megtartani, a környezetet tisztán tartani, a szükséges orvosi vizsgálatnak és gyógykezelésnek, járványügyi intézkedésnek – beleértve a védőoltásokat is – magukat alávetni, a befogadó intézmény berendezését megóvni, a szándékosan okozott kárt megtéríteni.

A tálibok hatalomátvétele után a Magyar Honvédség 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált Afganisztánból. A hvg.hu szerint a kormányrendelet egyáltalán nem szól az Afganisztánból kimentett családok jövőjéről: nem derül ki, kaphatnak-e menedékjogot, nem tudni, hogy három hónap múlva mi történik velük, hogyan juthatnak lakáshoz és munkahelyhez – sok köztük a nyelveket tudó, iskolázott ember –, gyermekeik hová és hogyan járhatnak iskolába.

 

((Kiemelt kép: AFP))