Három akadémikus bojkottálja az MTA egyik ünnepségét, mert a vezető előadást egy kormányzati szereplő tartja

2019. április 5., 16:42

Szerző:

Három akadémikus bejelentette, hogy nem vesznek részt április 8-án az Eötvös Loránd emléknapon, mivel a vezető előadást Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke tartja. Az eltorzult inga című közleményüket a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének és szerkesztőségünknek is eljuttatták.

Hétfőn az emléknap alkalmából  Eötvös 100 néven központi ünnepséget tartanak az MTA székházában, a vendéglátó Lovász László MTA-elnök lesz, Kertész János, Nyíri Kristóf, Pléh Csaba akadémikus pedig a levélben azt írja, hogy az MTA tagjai az eseményről csak április 4-én kaptak értesítést. Megállapították, hogy mindhárman Eötvös Loránd életművének és életfelfogásának tisztelői, de az ünnepségen mégsem tudnak megjelenni.

– A sok kiváló tudományos előadás előtt a vezető előadást Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke tartja, Kutatás-fejlesztés-innováció és az eötvösi életmű címmel. Aggódunk, hogy ezt a kitüntetett, az érintett szakmákat leköröző szerepet csupán az előadó anyagi eszközök feletti hatalma indokolja

– jegyezték meg.

Döntésüket Eötvös Loránd rektori beszédének egy mondatával indokolják:

„Az Edisonokról sokat beszélnek az újságok, a Faradayekről hallgatni szoktak, a tudomány embere pedig nagyobb elismeréssel adózik a fa ültetőjének és ápolójának, mint annak, aki az érett gyümölcsöket szedi le.”

A három akadémikus ezért ennek szellemében nem vesz részt a véleményük szerint szokatlan módon előkészített rendezvényen.

Fotó: Merész Márton

A döntés hátterében az is állhat, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter januárban bejelentette, hogy az MTA kutatóközpontjai áprilistól projektalapú működésre állnak át, onnantól fogva minden költségre, a fizetésekre és a rezsiköltségre is pályázniuk kell. A pályázatokat közzé is tették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján. A felhívások nyitottak voltak azon egyetemek és állami intézmények részére is, amelyek viszont továbbra is kapnak alaptámogatást.

Az MTA elnöksége közölte, hogy csak és kizárólag akkor pályázik az intézmény, ha az ITM írásos garanciát ad arról, hogy továbbra is megkapja a részére törvényben garantált alaptámogatást. Az akadémia végül valóban nem nyújtotta be igényeit a felhívásra.

A legutóbbi fejlemények szerint az MTA-t nem az NKFIH pályázati rendszere alapján finanszírozzák majd tovább. A Lovász László és Palkovics László által aláírt szándéknyilatkozat szerint a kutatóintézeteket leválasztják az MTA-ról, a további működés kidolgozása még folyamatban van.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.