Sokkal drágább a karácsonyi vacsora, mint tavaly volt

A folyamatos élelmiszerár-emelkedés miatt harminc százalékkal kerülhet többe a karácsonyi menü elkészítése a tavalyi évhez képest.

2022. december 22., 14:31

Szerző:

Az idei évben mindenhol rohamosan drágultak az élelmiszerek, Magyaroszágon viszont az átlaghoz képest sokkal jobban. Ez pedig meglátszik a karácsonyi ételek összetevőinek az árain is. 

Az Index ellátogatott a Központi Vásárcsarnokba, ahol arról számoltak be nekik az árusok, hogy a tavalyi évhez ugyan több a turista, és ők kevésbé nézik az árakat, mint a magyarok, ugyanakkor ez még mindig jóval alulmarad a pandémia előtti idegenforgalomhoz képest. A hús és zöldségárusok is elmondták, hogy a költségnövekedés miatt egekbe szökő árakat nem is tudják lekövetni, mert ha olyan ütemben növelnék az áraikat, ahogyan a piac mozog, elvesztenék a vásárlóikat.

Maguk a magyar vásárlók úgy spórolnak, ahogy tudnak: halászlé helyett csirkeaprólékleves, marhaszegy helyett pulykaszárnyból készül az ünnepi leves. Halárusok elmondása szerint, akik éves bevételének nagy részét az ünnepek előtti időszakban termelik meg, idén 40 százalékkal kevesebben vásárolnak halat, mint tavaly.

Mennyibe kerül idén a karácsonyi menü

Az Index összefoglalása szerint egy halászlé négy főre a lehető legolcsóbb alapanyagokkal 6736 forintra jön ki nagyjából, míg egy kacsasült párolt káposztával 13 658 forint is lehet. Viszont a kacsát csirkére cserélve ez a költség 5394 forintra csökkenhet. Töltött káposztát négy fő két étkezésére nagyjából 9324 forintért lehet összehozni. A mákos vagy diós bejglit pedig maximum 5109 forintból lehet összehozni a piaci alapanyagokból.

Ha ebből kivonjuk a már megvásárolt olaj, pirospaprika, cukor és liszt árát a karácsonyi vacsora árából, akkor egy karácsonyi menüsor négy főre legolcsóbban 16 ezer forintból jöhet ki. Végülis úgy, ha kacsa helyett csirkesültet csinálunk, illetve kihagyjuk a töltött káposztát. Ha kacsát sütünk, és belevesszük a káposztát és plusz halszeleteket, ez az összeg már 30 ezer forintra is ugorhat.

(Kiemelt képünk: Vásárlók a karácsonyi ünnepek előtt a feldíszített Nagycsarnokban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

 

 

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.