Ekkora átoltottság önmagában még nem elegendő, a kormány szakértője szerint

Szükség lehet az oltottság mellett a távolságtartásra és a maszkhasználatra is. 

2021. október 20., 08:17

Szerző:

A Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Oroszi Beatrix, a kormány munkáját is segítő járványszakértő, arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol nem elég magas az átoltottság mértéke ott életbe kell lépnie a "B" tervnek. A gyakorlatban ez azt jelentené. hogy újra kötelező válhat a maszkviselés, a távolságtartás szabályai és a védettségi igazolvány használata.

Oroszi Beatrix elmondta, hogy a negyedik hullám már nyár végén elkezdődött, de ez más, mint a többi hullám, mert lassabban emelkedik a járványgörbe. Hozzátette, hogy a harmadik oltás akár az alapimmunizálás részévé is válhat. Példaként Spanyolországot hozta fel, ahol magas az átoltottság ellenére az esetszámok meredeken emelkednek, de nincs olyan mértékű halálozás, mint a járvány kitörésének kezdetén. Magyarországon egyelőre nem látnak olyan mértékű emelkedést a hivatalos fertőzéses regisztrált adatok között, mint Spanyolországban.

Oroszi Beatrix szerint filmes példával élve, három különböző forgatókönyv léphet életbe:

  • a "jó" forgatókönyvben 1,2-es az R-mutató, lapos lesz a járványgörbe és lassan elfogynak a fertőzésre fogékonyak.
  • a "rossz" forgatókönyv szerint fennmaradnak az átoltottság szerinti földrajzi különbségek, csökken az idő múlásával az immunitás, további szezonális hatások érvényesülnek, az R-mutató tovább nő, és a kórházi kezelések, halálesetek száma nem tartható alacsonyan, elnyújtott plató várható – lezárásokra ebben a forgatókönyvben sem lesz szükség, de időben meghozott nem-farmakológiai intézkedéseket kell tenni.
  • a "csúf" forgatókönyvben az egészségügyi ellátórendszer a pandémia közel 20 hónap után kimerül, jelentős fogékony populációt ér még el a vírus, és kontrollálhatatlan új tényezők (pl. új variáns, nagy influenzajárvány) jelentkeznek.

A szakember úgy véli, kis lépésekkel érhet véget a koronavírus-járvány,  és ebben a folyamatban a jelenlegi hullám átmeneti lehet. A koronavírus velünk marad, de már nem világjárványként. 

(Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook)

 

 

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.