Hamisítás miatt vonták vissza egy fotós díját

Az Év Csillagászati Fotósa díjazottjáról kiderült, hamisított fotóval pályázott.

2023. szeptember 23., 20:00

Szerző:

Minden bizonnyal manipulált montázs volt az a csillagos, éjszakai égboltot ábrázoló kép, amely az Év Csillagászati Fotója versenyen kapott díjat, és amelyet Hoszáng Péter készített, írja az RTL.hu. A manipuláció fényre derülése után kiderült, hogy a fotós által június 30-ra és Apajpusztára datált fénykép egyik eredetije a lettországi Rigában, 2022-ben készült. Ilyen manipuláció azonban a versenyszabályzat szerint nem megengedett.

Több dolog is gyanút keltett a fénykép nem természetes eredetét illetően. Egyrészt Hoszáng a fotóhoz azt írta, a nyári napfordulókor lőtte, de az június 30. előtt tíz nappal volt. Ráadásul a helyiek felhívták arra is a figyelmet, hogy a fotón látható vízfelület a kérdéses apajpusztai gémeskút körül sehol sem található, utólag került a felvételre. Ráadásul a fotón látható, világító, magaslégköri felhők az adott időszakban nem voltak Magyarország fölött.

Hoszáng szeptember 14-én Instagram-oldalán közölte, díjat nyert a fényképpel a versenyen. A fényképet azóta olyan nagy, nemzetközi hírportálok is átvették mint a Guardian, vagy a Gizmodo.

A képet készítő fotóst a versenyből a tények kiderülése után kizárták.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: pixabay.com)

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.