Hamarosan startolhat az ellenzéki MTI

A cél a közmédia és megyei lapok ellensúlyozása, stratégiai partner lehet a Partizán és az N1TV. Már a leendő főszerkesztő is megvan.

2021. június 14., 08:42

Szerző:

A Gulyás Márton által alapított, a legnagyobb videómegosztón sikerrel futó műsor, a Partizán és a Jobbikhoz kötődő Nemzeti Televízió (N1TV) is stratégiai partnere lehet annak a médiavállalkozásnak, amely az ellenzéki vezetésű önkormányzatok orgánumaira támaszkodik – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint elsősorban azokra a településekre – illetve a helyhatóságok által fenntartott és finanszírozott kiadványokra – építenek, amelyek tagjai a gödöllői polgármester, Gémesi György által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségének, illetve a 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely által létrehozott Szabad Városok Szövetségének.

Az ötletről azt írják, hogy a főpolgármester tanácsadói köréből származik, de Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter is elmondta tavaly februárban hogy szeretnének „létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t”.

A Népszava úgy tudja, hogy a kezdeményezés célja, hogy az önkormányzati lapok, lokális hírportálok és számos helyhatóságnak tévéadásából ismert információkat egy kis létszámú központi stáb összehangolja és kiegészítse ezek tartalomszolgáltatását, illetve összegyűjtse azokat egy közös platformon.

„A budapesti és nagyvárosi médiabuborékon túl szeretnénk eljutni azokhoz az emberekhez, akiknek a mára a kormányszócsővé vált megyei lapokon és a propagandát nyomató közmédián túl nem sok lehetőségük van másfajta hírekhez jutni” – mondta a kezdeményezés egyik résztvevője a lapnak.

A központi stáb egyik vezetője Kövesdi Péter lesz, az Érd Médiacentrum ügyvezető főszerkesztője, a Népszava korábbi munkatársa. A lap megkeresésére Kövesdi azt mondta, tényleg felmerült már tavaly az ellenzéki önkormányzatok kommunikációs együttműködésének igénye. "Ennek lényege, hogy az ő felületeiken keletkező különféle tartalmakat hogyan lehetne eljuttatni egyrészt az országos médiába, másrészt az ország másik végébe”. Ugyanakkor hozzátette, hogy ellenzéki MTI-ről túlzás lenne beszélni, nem akarnak professzionális hírügynökséget építeni, mindössze arról van szó, hogy van igény az önkormányzati médiavilágban létrejövő tartalmak „felhangosítására”.

A Népszava megkereste Gulyás Márton is, aki azt nyilatkozta, a kezdeményezésről már ő is hallott, bár őket még nem keresték meg, de beszállna, ha úgy alakul. Hasonlóan nyilatkozott Lánczi Richárd, az N1TV főszerkesztője: ők sem zárkóznának el a partnerségtől, de azt mondta, hivatalosan még senki nem kereste meg őket.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP / Damien Meyer)