Hamarabb lehet domináns az omikron hazánkban, mint gondolnánk

Másfél hét alatt sokkal több omikronos fertőzöttet azonosítanak, mint számítottak rá.

2021. december 22., 17:07

Szerző:

Akárcsak több nyugat-európai országban, nálunk is korábban elképzelhetetlen sebességgel futhat fel az omikron variáns – nyilatkozta a 444-nek Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A Neumann Labs volt az első labor, ami hivatalosan kimutatta hazánkban a koronavírus omikron-variánsát december 13-án. Azóta csaknem másfél hét telt el, és a laborjukba bekerülő minták több mint ötöde omikronos. „93 mintából 20 volt egészen biztosan omikronos, és volt még pár, ami a határon mozgott, de szinte biztosan az volt. Az egyik omikronos fertőzött influenzás is” – közölte a portállal Nyíri.

„Ez azt jelenti, hogy náluk legalábbis már minden 4. kimutatott új fertőzést az omikron okozza”

– hangsúlyozta. Szerinte országosan alulmérik az új mutáció jelenlétét, ugyanis hétfőn még csak azt közölték, hogy 15 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az Érdi Járási Hivatalban 2021. január 3-án. fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.