Hallgat a kormánypárti sajtó a Pegasus-botrányról

Valamiért még az MTI-nek sem ütötte meg az ingerküszöbét, hogy izraeli kémszoftverrel hallgatott le az Orbán-kormány magyar újságírókat és üzletembereket.

2021. július 19., 07:14

Szerző:

A Direkt36 derítette ki, hogy az Orbán-kormány egy izraeli kémprogram segítségével újságírókat és magánszemélyeket is megfigyelt. A hír pillanatok alatt bejárta a magyar sajtót. Azonban a közmédia, kormánypárti lapok, sőt még a Magyar Távirati Iroda sem számolt be az ügyről. A botrány időközben bejárta a világsajtót is. 

A Pegasus nevű kémprogramot okostelefonok feltörésére alkalmas, kihasználva a készülékgyártók által sem ismert hibákat. A tényfeltáró kutatás szerint az újságírók és más célszemélyek megfigyelése mögött közvetlenül magyar állami szervek álltak. Az eset kapcsán Stummer János összehívta  a nemzetbiztonsági bizottságot annak érdekében, hogy az ügyet kivizsgálják.

A Pegasus botrány hírre percek alatt bejárta a világsajtót. A hírt címoldalon hozta le a  Guardian és Süddeutsche Zeitung is, de foglalkozott vele a Le Monde és a Die Zeit is. A botrány érinti Magyarországon kívül többek közt Indiát és Mexikót, de Marokkóban is figyeltek meg a módszerrel embereket.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.