Újra megugrott a halálos balesetek száma az utakon

2021-ben 6 százalékkal nőtt a közúti közlekedési balesetekben meghalt emberek száma az EU-ban.

2023. június 21., 15:39

Szerző:

Kedden tette közzé legfrissebb statisztikai eredményeit az Eurostat arról, hány halálos kimenetelű közúti baleset történt 2021-ben Európa országaiban. Az eredmények egyik legfontosabb tanulsága, hogy bár hosszú ideig évről évre csökkenést mutattak a számok, 2021-ben 2020-hoz képest újra nőtt a közutakon elhunytak száma 6 százalékkal – írja a írja a qubit. A 6 százalékos emelkedés 19917 áldozatot jelent a bázisévben elhunyt 18834-hez képest. A növekedés különösen azért sokkoló, mert a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások miatt 2020-ban eleve drasztikusan visszaesett az áldozatok száma még az azt megelőző eleve csökkenést mutató számokhoz képest.

A közúti közlekedés Máltán követelte a legkevesebb halálos áldozatot, míg a legtöbben Romániában hunytak el 2021-ben autóbalesetekben. Az EU-s átlag 45 fő/1 millió lakos volt. Ezt a számot a magyar mutató is meghaladja, itthon millió lakosonként 56 halálos áldozatot számoltak. A balesetek kimenetele szempontjából a legbiztonságosabbnak Málta mellett az északi országok: Dánia és Svédország tűnnek, de a nem EU-tag Norvégiában még Máltánál is kevesebben haltak meg az utakon. A legveszélyesebbnek Románia mellett Bulgária és Lettország bizonyult 2021-ben a statisztika alapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: L: Andreas Rosar/dpa Andreas Rosar / DPA / dpa Picture-Alliance)

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.