A kormány szerint sokkal szebb és rendezettebb lesz a Hajógyári-sziget, miután kivágtak onnan ezer fát

2020. július 3., 13:17

Szerző:

Nagyszabású gátépítésbe kezdene a kormány az óbudai Hajógyári-szigeten, a beruházás miatt csaknem 3 hektár erdőt kellene kivágni, de a gátak és zsilipek rendszere az árvízszintet is megemelné. A Belügyminiszter úgy érvelt a gát mellett a Népszavának, hogy a szigetet védmű nélkül egyre gyakrabban önti majd el az ár, az árvízvédelmi rendszer kiépítésével azonban a jelenleg a nagyvízi meder részét jelentő sziget teljes területe mentesülne az ár- és szivárgó vizektől.

A tárca egyúttal arról is tájékoztatta a lapot, hogy

„az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta”.

A Miniszterelnökség pedig azt közölte a Népszavával: évek óta széles körű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt. Azt is írták, hogy a sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz.

Azt is közölték, hogy a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban.

Fotó: MTI/Magócsi Márton

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is tiltakozott a gátépítés ellen. Kiss egyenesen méltatlannak tartotta, hogy a nagyszabású tervekről meg sem kérdezték a kerületet, és tiltakozásra szólított fel mindenkit a gátépítés ellen, amely végérvényesen megváltoztatná a sziget képét. Karácsony pedig kijelentette, hogy a főváros nem járul hozzá egy olyan beruházáshoz, amely 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat.

Kiss most a Népszava kérdésére határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a Hajógyári-szigeti gáthoz.

A kerületvezető a Pest Megyei Kormányhivatalnak írt levelében egyebek mellett arra is felhívta a kormánymegbízott figyelmét, hogy sem a kerületi, sem pedig a fővárosi építési szabályzat szerint sem lehetséges az árvízvédelmi mű megépítése.

Az előző városvezetés viszont az októberi választások előtt 4 nappal adott tulajdonosi hozzájárulást a tervezéshez szükséges, geotechnikai feltáró fúrások elvégzéséhez,

a jelenlegi vezetőség ezzel szemben mindent elkövet, hogy a meglévő zöldfelületek megmaradjanak, azok területe ne csökkenjen.

Az árvízvédelmi rendszer előkészítését a kormány megbízásának megfelelően a Belügyminisztérium végzi. Jelenleg a környezetvédelmi eljárás zajlik a Pest Megyei Kormányhivatalnál, döntés még nem született. A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban. A tárca sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz.

A lap megjegyzi, hogy az engedélyeket a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala hivatott kiadni Budapest természetvédelmi hatóságaként. Csakhogy a fakivágási kérelmekről időnként Budapest Főváros Kormányhivatalának Kiemelt ügyek osztálya dönt, amelynek vezetője Kosztyu Anikó. Az általa vezetett osztály engedélyezte korábban többek között az Orczy-park, a Kossuth tér, a Dagály és a Városliget fakivágásait is.