„Hadat üzent" a Betyársereg, több száz neonáci gyűlt össze a Bécsi kapu téren

Több verekedés is történt a Széna tér környékén, egyre többen gyülekeznek a rendőrség által betiltott rendezvényen. 

2023. február 11., 17:08

Szerző:

Kezdetben pár tucatnyian érkeztek, később több száz fősre duzzadt a betiltott rendezvény – írja hvg.hu. A betiltott rendezvény ellenére, elkezdtek érkezni a résztvevők a szombat délután 13 órára meghirdetett gyülekezőre. Kezdetben 30-40-en lehettek. 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után. Mint írták: a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény (a továbbiakban Gytv.) hatálya alá tartozó több gyűlést jelentettek be a fővárosban 2023. február 11-ére. Ezek közül a Budai Vár – Bécsi Kapu területére bejelentett három gyűlést Budapest rendőrfőkapitánya a Gytv. 14. § alapján megtiltott. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fog a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, illetve a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.

Egy szélsőjobboldali portál eközben arról adott hírt, hogy „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében”, továbbá, hogy Tyirityán Zsolt azt mondta:

„a hadüzenetet deklarálták, innentől kezdve másként lesznek a dolgok”.

A Budai Várban az antifasiszta aktivistákat, csakúgy, mint később a neonácikat, a rendőrség szigorúan ellenőrizte, több esetben történt motozás is – írja a Mérce, amely úgy tudja, hogy 

egy német újságírót ismeretlen neonácik bántalmaztak a Normafa környékén.

Négy óra után egy csoport antifasiszta és egy neonáci csapat feszült egymásnak tudósítóink szerint a Halászbástyánál, a szélsőjobboldaliak különböző tárgyakat hajigáltak az ellentüntetők felé. Sérülésről nem tudni – írja a helyszínről a Mérce.

(Kiemelt képünk: A Betyársereg tagjai a Rtek utcában 2023. február 11-én, nem messze a kitörés évfordulóján rendezett, a rendőrség által betiltott gyülekezések helyszínétől. Fotó: Harkai Péter)