Ennyien érkeztek Ukrajnából hazánkba pénteken

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket, és aki kérelmezi az 30 napig érvényes tartózkodási engedélyt kap. 

2022. május 14., 09:13

Szerző:

Magyarország területére 2022. május 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5928 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6546 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 502 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. május 13-án 280 ember, köztük 66 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. 

(Kiemelt képünk: Ukrán zsidó menekültek várakoznak egy tornateremben, Chisinauban 2022. március 12-én. fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Véget érhetnek a találgatások: minőségi adatok állnak a kutatók és politológusok rendelkezésére az ellenzék választási vereségének elemzésére. Elkészült a Závecz Research és a Közép-európai Egyetem országos kutatása, ami magyarázattal szolgálhat, miért fordultak a bizonytalanok a Fidesz felé, illetve milyen statégiai hibák jellemezték az egységes ellenzék lépéseit. Az előzetes adatokat a kutatósban résztvevő Szabó Andrea politológussal elemeztük.