Ha Orbán Viktor nem hajlandó, a RED majd képviseli Magyarországot a Macron-konzultációban

A nemzeti konzultációk kormánya nem hajlandó együttműködni a francia elnökkel, aki ugye megmosolyogtatónak találta Orbán távolmaradását.

2018. február 25., 09:25

Szerző:

Egyedüli uniós tagállamként az Orbán-kormány marad távol a francia elnök által kezdeményezett konzultációtól, ám Magyarország mégsem feltétlenül kerül kínos helyzetbe, s az állampolgárok kivehetik a részüket a nemzetközi társadalmi párbeszédből.

Fotó: Bazánth Ivola

Lényegében ezt közölte lapunkkal az Ujhelyi István nevével fémjelzett Radikális Európai Demokraták (RED), amely szerint idén januárban a „Macron-tervről” rendezett nyilvános szakmai fórumán Thibaut Lespagnol francia nagykövet-helyettes már tájékoztatást adott az uniós reformtervek kapcsán javasolt összeurópai konzultáció részleteiről, amelyhez január végéig várták a tagállami kormányok csatlakozását.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, a RED mozgalom alapítója ugyanezen a konferencián kérte a magyar kormányt arra, hogy vállalja fel a széleskörű társadalmi vitát az EU elengedhetetlen reformjáról és az ezzel kapcsolatos francia javaslatokról, a Fidesz azonban ezt azóta tudhatóan elutasította.

A RED néhány héttel ezelőtt – a januári határidő lejárta után – hivatalosan is jelezte Franciaország budapesti nagykövetsége felé, hogy amennyiben a magyar kormány nem kíván részt venni a Macron-féle konzultációban, akkor a mozgalom kész magára vállalni Magyarországon a koordinátori szerepet és civilszervezeteket, társadalmi csoportokat bevonva lebonyolítják a szükséges vitákat és konzultációkat az uniós reform ügyében. 

Az Európai Unió átalakítása szükséges és elengedhetetlen, a francia elnök által javasolt megoldások ehhez jó kiindulópontként szolgálhatnak és mindenképpen vitára alkalmasak – fogalmaztak közleményükben. „A magyar kormány hozzáállása azt bizonyítja, hogy a Fidesz csak beszél az EU reformjáról, de valójában csak egyszerű blöffről van szó, mert a propagandisztikus mondatokon túl tartalmi javaslatot még nem tettek le az asztalra és – mint most látjuk – az ezzel kapcsolatos társadalmi vitától is elzárkóznak” – fogalmaztak.

A RED mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése az Európai Unió megreformálása, ahhoz azonban, hogy az európai közösség működése a jelenleginél is jobban tudja szolgálni a magyar emberek érdekeit, részt kell venni a reformfolyamatokban.

„A Fidesz most ezt szalasztja el saját pökhendisége miatt. A RED vállalja helyettük a feladatot” – zárták a közleményt.

Emmanuel Macron

Amennyiben tehát a francia adminisztráció elfogadja Ujhelyiék felajánlását, Magyarországnak mégis lehet esélye a konzultáción való részvételre. Mindenesetre azt már megírtuk: a pénteki uniós informális csúcsértekezlet utáni sajtótájékoztatón Emmanuel Macron lényegében kinevette Orbán Viktort és kormányát, amiért egy ilyen lehetőségtől távol maradnak. A francia elnök bejelentette: 26 tagállam megegyezett abban, hogy részt vesz a konzultációban, Magyarország (kormánya) viszont nem hajlandó erre.

„Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország” – válaszolta újságírói kérdésre. Kis szünetet tartott, majd ironikusan hozzátette: „Ez bizonyára meglepi önöket” – mosolygott Macron, miközben a teremben sokan felnevettek.

Macron sajtótájékoztatójáról itt nézheti meg a videót, melyet elsőként az Eurológus tett közzé, de az Európai Unió készített.

Arról is beszámoltunk: noha a magyar fél távolmaradásának okairól eddig nem tettek hivatalos bejelentést, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján kitért erre is: „Ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány” – mondta, majd arról kezdett beszélni, hogy úgy látja, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat. Ha viszont Emmanuel Macron azt akarja, hogy Európában adóharmonizáció legyen, az Magyarországon „brutális adóemeléssel járna”, ezért nem támogatják az ilyen törekvéseit – közölte Szijjártó.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.