Ha nem ment el a második oltásra, van egy rossz hírünk

Megváltoztatták a jogszabályban, kinek lehet védettségi igazolványa. 

2021. június 12., 21:47

Szerző:

Még a csütörtöki maratoni Kormányinfón jelentette be Orbán Viktor, hogy akinek lejárt a második oltásra a határideje, és nem veszi fel azt, törölni fogják a védettségi igazolvány nyilvántartásából. Ez azt jelenti, hogy aki az első oltás után megkapta a plasztikkártyát, attól bevonják a dokumentumot, tehát nem mehet többet olyan helyre, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Az, hogy pontosan mikor törlik és a szolgáltatók hogyan tudják majd ellenőrizni, ha egy kártya már nem érvényes, azt az RTL Híradójának nem válaszolt a kormányt. A Kormányzati Tájékoztatási Központ annyit közölt, hogy már készülőben van az erre vonatkozó szabályozás. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányrendelet.

Elvileg, ha valakinek 14 napja maradt a védettségi igazolvány lejáratáig, vagy lejárt az igazolványa, újra kiállítják neki, egy feltétellel: bizonyítani kell, hogy a szervezetében van még koronavírus-antitest. Egy magyarországi egészségügyi szolgáltató laboratóriumában egy olyan vizsgálatot kell ehhez végezni, amely kimutatja az ellenanyagot.

(Kiemelt kép: magyar védettségi igazolvány, MTVA / Bizományosi: Róka László)

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.