Ha nem ment el a második oltásra, van egy rossz hírünk

Megváltoztatták a jogszabályban, kinek lehet védettségi igazolványa. 

2021. június 12., 21:47

Szerző:

Még a csütörtöki maratoni Kormányinfón jelentette be Orbán Viktor, hogy akinek lejárt a második oltásra a határideje, és nem veszi fel azt, törölni fogják a védettségi igazolvány nyilvántartásából. Ez azt jelenti, hogy aki az első oltás után megkapta a plasztikkártyát, attól bevonják a dokumentumot, tehát nem mehet többet olyan helyre, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Az, hogy pontosan mikor törlik és a szolgáltatók hogyan tudják majd ellenőrizni, ha egy kártya már nem érvényes, azt az RTL Híradójának nem válaszolt a kormányt. A Kormányzati Tájékoztatási Központ annyit közölt, hogy már készülőben van az erre vonatkozó szabályozás. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányrendelet.

Elvileg, ha valakinek 14 napja maradt a védettségi igazolvány lejáratáig, vagy lejárt az igazolványa, újra kiállítják neki, egy feltétellel: bizonyítani kell, hogy a szervezetében van még koronavírus-antitest. Egy magyarországi egészségügyi szolgáltató laboratóriumában egy olyan vizsgálatot kell ehhez végezni, amely kimutatja az ellenanyagot.

(Kiemelt kép: magyar védettségi igazolvány, MTVA / Bizományosi: Róka László)