„Ha kellek, akkor én jövök” – Az MSZP elfogadja Karácsony Gergely és a Párbeszéd miniszterelnök-jelölti ajánlatát

Karácsony Gergely színpadra lépett az MSZP nyílt választmányi ülésén, s elmondta: nincs minden rendben az ellenzéki oldalon, döntsék el: ha kell jön. Program- és vízióalapú együttműködésre szólított, majd a szocialisták mindent – MINDENT – megígértek. Molnár Gyula az ajánlat elfogadását, magyarán Karácsony miniszterelnök-jelölését fogja javasolni az MSZP elnökségének.

2017. december 9., 14:06

Szerző:

Kellemes szórakozást és világos víziót ígért Molnár Gyula az MSZP programbemutatóján szombaton délelőtt. A szocialisták nyílt választmányi ülésén új megjelenés, új kampányfilm, valamint a régi szakpolitikusok bemutatásával kezdték meg a hivatalos kampányt. A pártelnök először színpadra szólatotta a program kidolgozásáért felelős szocialistákat, elsőként Kunhalmi Ágnest, a kampány arcát, Hiller István választmányi elnököt, Bangóné Borbély Ildikó szociális ügyekért felelős elnökségi tagot, Gőgös Zoltán agrár-szakpolitikus elnökhelyettest, valamint Korózs Lajos nyugdíjpolitikust.

Fotó: A szerző felvétele

Molnár Gyula megköszönte az MSZP Tegyünk igazságot! című programjának kidolgozásában végzett munkájukat, majd azonnal rátért arra, hogy nem szabad pesszimistának lenni, előre kell nézni, s hogy nem változott céljuk, meggyőződésük: le kell váltani az Orbán-kormányt, méghozzá 2018-ban. Mindehhez nemcsak a szocialistáknak kell dolgozni és előre felé nézni, de együtt is kell működni, párbeszéd kell – mondta, hozzátéve:

„le kell győznünk a betolakodókat és az árulókat."

Molnár egyértelművé tette: nem változtattak eddigi céljaikon, továbbra is azzal az elszántsággal tárgyalnak, hogy egy közös választási program, egy lista, közös jelöltek, s közös miniszterelnök-jelölt kell – éppen úgy, ahogyan azt Botka László is mondta annak idején. 

Mindezek után nem túl nagy meglepetésre, de a szocialista küldöttek látható örömére és megkönnyebbülésére a színpadra hívta Karácsony Gergelyt, akit vélhetően teljesen freudi nyelvbotlásból az Együtt elnökeként konferált fel. A Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje barátságos hangot ütött meg, megköszönte, hogy jelen lehet, s nyolcéves fiáról kezdett mesélni, aki jelenleg nagy Star Wars-rajongó, s akit idézetekkel ösztönöznek a türelemre addig, amíg a mozi új részét megnézheti. Karácsony megjelenését és fölszólalását indokolandó, a filmet idézve azt mondta: tedd azt, ami helyes, ne azt ami könnyű. Aztán úgy folytatta:

mindenkinek könnyebb lenne, ha ő most nem lenne itt.

Karácsony Gergely elismerte, biztosan sokakat meglep és zavarba ejt a „langaléta fiú" megjelenése, s hogy sokaknak jóval kellemesebb lenne, ha nem jött volna el. A zuglói polgármester szerint egyfelől nem zavarna szocialista érdekeket, ha nem jött volna. Másfelől neki és az ő pártjának, a Párbeszédnek is könnyebb lenne, sőt, talán mindenki elhitethetné magával, hogy minden rendben.

De nincs minden rendben, nagy problémák vannak az ellenzéki együttműködés terén – mondta, kifejtve „nekünk, ellenzéki politikusoknak, akiknek az a dolgunk, hogy hitet és reményt adjunk a kormányváltást akaró embereknek, újra kell gondolnunk a stratégiánkat, a működésünket". Újra kell gondolni, hogy valóban a hit táplálása és a remény megadása, megvalósítása a cél, vagy már lemondtak a kormányváltásról, s csak egyéni túlélési stratégiák szerint működnek.

„Sokan mondják, hogy meg kell állapodni a 106 egyéni körzetben. És én teljesen egyetértek ezzel" – mondta, azonnal hozzátéve azt is, hogy ez nem elég.

Karácsony hiszi, hogy ez szükséges, de nem elégséges feltétele a kormányváltásnak, s annak, hogy olyan szociálisan érzékeny és igazságos országot teremtsenek, amelyre a társadalom többsége vágyik. A politikus persze arról sem feledkezett el, hogy nem volna szükség többre, mint a jelölt-koordinálás, ha lenne megfelelő támogatottsága az ellenzéki pártoknak. De feltette a kérdést: „nem lehet, hogy azért nem bíznak bennünk a szavazók, mert mi sem bízunk egymásban?"

Fotó: A szerző felvétele

Karácsony hisz abban, hogy ha vissza akarják hozni a reményt, ahhoz közös ajánlat kell. Ez nem azonos a 2014-es közös indulással, hanem közös vízió, közös program, közös miniszterelnök-jelölt és közös lista szükséges ahhoz, hogy valóban leváltható legyen a Fidesz. Megismételte: amikor közös ajánlatról beszél, nem egyszerűen közös indulásra gondol. Nem elég azt mondani, hogy le kell váltani a Fideszt, hanem tudni kell, hogy mik azok az értékek, elvek és teendők, amit együtt akarnak végrehajtani. Fel kell ismerni azt is, hogy „Orbán nem lottón nyerte a kétharmadot", több kell, mint az elmúlt hét év kritikája, fel kell ismerni, hogy 2010-ben valami eltört, s amíg ezt nem tudják feldolgozni és kiheverni, addig nem lehet tovább lépni.

„Mélységesen egyetértek Botka Lászlóval, új baloldali ajánlat kell."

Ezután arról beszélt, hogy a Párbeszéd és az MSZP elképzelése arról, hogy milyen országra van szükség, egyáltalán nem áll távol egymástól. A céljaik azonosak: „Az új Magyarországon az emberekbe kell befektettünk, az emberekre és az emberiességre kell alapoznunk" – fogalmazott, kijelentve: „hiszem, hogy tudjuk együtt képviselni ezt a víziót". Karácsony szerint ennek az országnak szociáldemokrata programra, s ennek hiteles képviseletére van szüksége, „ezzel a programmal meg lehet ragadni nemcsak a hatalmat, hanem az emberek képzeletét is". 

Ezt követően – miután már beszéde elején is kérte, hogy ne értsék félre felszólalását – azt javasolta a szocialista küldötteknek: „döntsétek el ti, hogy milyen szerepet szántok nekem".

Azzal érvelt, hogy persze, mivel kellenek közös jelöltek, kell az összefogás kereteiről és formáiról beszélni, és ő, valamint pártja teljesen nyitott erre.

„Ha kellek, akkor én jövök. Ha kellek, jövök és hozok mindent magammal, amit tudok" – mondta, ide értve a népszerűségét, a zuglói tapasztalatait, s azt az erőt, ami abban a 2014-es összefogásban létrejött, hiszen a szocialisták és más baloldali pártok támogatásával Karácsony Zuglóban nyert, majd ugyanott közös jelöltjük 50 százalékot kapott, míg a Fidesz csak 25 százalékát szerezte meg a szavazatoknak.

Karácsony meggyőződése, hogy ebben a hazában van támogatása egy szociáldemokrata programnak, s ennek van igazán értelme. Ehhez kell összefogni.

A szocialista küldöttek tapssal, Molnár Gyula megkönnyebbült lelkesedéssel üdvözölte Karácsonyt, majd kihagyhatatlannak nevezte ajánlatát. Ezután csakhamar rátért arra, hogy akkor az MSZP be is mutatja, mire, milyen program megvalósítása érdekében lehet értékalapon szövetséget kötni.

Hiller István ezek után, mint „a program atyja" lépett színpadra, ahonnan arról beszélt, hogy a Tegyünk igazságot! című ajánlat az ország és a társadalom minden területén értendő. Mert súlyos problémákról tereli el a figyelmet a kormány – hozta fel, kifejtve: a Soros-ellenes kampány drog, amely elfedi a gondokat, nem hagyja, hogy a közbeszédben teret kapjanak az egészségügy, az oktatási rendszer, a vidék problémái. Hasonlóképp érvelt a menekültügy valódi problémájának kampányelemmé tétele kapcsán, Hiller szerint ugyanis a határkerítésnek, valamint a menekültkrízis felhasználásának az Orbán-kormány retorikájában egyáltalán nem a magyar emberek biztonsága miatt van jelentősége. Kijelentette:

„Soha nem fogunk lemondani arról a célról, hogy állampolgáraink úgy érezhessék magukat biztonságban, hogy ne legyen szükség ehhez kerítésre."

Azt is mondta, programjuk egyértelművé teszi, s az MSZP azt is vallja: a béke záloga ezen a kontinensen az Európai Unió, ez a külpolitika alapja. Nem kritikamentességet, de a szövetségesi hűséget és az értékek tiszteletben tartását ígérik. 

Ezután Hiller bemutatta a szocialista program ígéretcunamiját, hiszen a párt számára – állította – a jólét, a sokak biztonsága és boldogulása,

a magyar többség jóléte a cél.

Éppen ezért dobta be az összefoglaló ígéretet: az egészségügy, az oktatás, az innováció, az igazságtalanság csökkentése élvez majd előnyt a költségvetés megalkotásakor.

Ezután Hiller előjött az első szocialista bonbonnal is: felmondják a Paks 2-ről Oroszországgal kötött szerződést.

A döntést a népre bíznák, pontosabban – fejtette ki – népszavazást tartanának az új atomerőmű létesítéséről, s azt akarják, hogy ezen a referendumon a szülők gyermekeik nevében is szavazhassanak majd.

A választmányi elnök ezután arról beszélt, azt akarják, hogy ebben az országban senki se kereshessen kevesebbet 100 ezer forint nettó jövedelemnél. Az adópolitikájukkal az átlagjövedelmet keresők adókulcsaival havi 15 ezer forinttal többet vihetnek majd haza, míg a jól keresőket két sávban extra adóval sújtják: 700 ezer forint fölött 10, egymillió forintos kereset fölött 20 százalékos adótöbblettel számolnak. A gyengébbek, kiszolgáltatottak érdekében 5 százalékra csökkentenék minden alapvető élelmiszer áfáját.

Az MSZP programbemutató nagygyűlése MSZP választmány, programbemutató és Karácsony Gergely
Fotó: Illyés Tibor

Hiller bejelentette azt is, hogy végleg megszüntetnék a letelepedési kötvényt, a forgalmazókra pedig 75 százalékos offshore adót vetnének ki. A szocialisták nyugdíjemelést is ígérnek, továbbá visszaállítanák a nyugdíjasok számára legkedvezőbb svájci indexálást, s évente nyugdíj-kiegészítést adnának az alacsony járadékan részesedőknek. Hiller szerint ezeken túl az időseknek egészségügyi támogatást is biztosítani kell.

A legnagyobb szocialista ígéret a garantált szociális minimum, amely minden magyarországi lakcímre bejelentett állampolgár számára 1 köbméter víz, 15 köbméter gáz, s 30 kilowatt áram biztosítását jelentené havonta, hogy senki se fagyhasson meg az országban.

Ezen túlmenően országos bérlakás-építési programot ígért meg Hiller, valamint hogy 50 százalékkal emelnék a családi pótlék értékét, mert – mint mondta – valamennyi, de elsősorban a szegény családok fontosak az MSZP számára.

Arról is beszélt, hogy „véget kell vetni a megszorítás éveinek az egészségügyben", így ha esetleg kormányra kerülnének, 4 év alatt elérnék, hogy az egészségügyi ráfordítások az uniós átlag szintjére emelkedjenek – ez GDP-arányosan mintegy 2 százalékos emelést jelenthet. Ezen túl a szocialisták ígéretet tesznek a hálapénz-felszámolására, s az egészségügyi dolgozói bérek ezzel arányos emelésére. 

Fotó: A szerző felvétele

Hiller személyesebb húrokat is megpendített, amikor arról beszélt, „gyermekeink, unokáink a szemünk fényei", s ezért nagy energiákat kell fordítani az oktatási rendszer újraépítésére. A volt szakminiszter kijelentette: megígérjük, hogy a GDP 6 százalékát fordítjuk oktatásra, ahogy a civil és szakmai szervezetek ezt akarták és javasolták korábban. Egyúttal a szocialista program vállalást tenne a tanárok bérének és tankötelezettség korhatárának emelésére is.

Az MSZP oktatási programja kilenc évfolyamos iskolai alapképzést ígér, azaz az alsó tagozat kibővülne ötévesre, miközben a szegregációt felszámolnák, s erősítenék az idegen nyelvtanulás feltételeit. „Az angol nyelv ismerete versenyképességi kérdés" – fogalmazott Hiller ezzel magyarázva, hogy elképzeléseik szerint angolból minden diák érettségizne. Hasonlóképp erősítenék az informatikaoktatást is.

„És hogy mindez menjen, végre megszüntetjük a Klebelsberg Központot" – jelentette ki.

A választmányi elnök hangulata ekkorra már optimistából átcsapott diadalmasba, s talán el is hitte, hogy mi mindent valósít majd meg jövőre a szocialista párt kormányon. Ezért aztán bejelentette: az első diploma megszerzésének feltételeit mindenkinek – minden jó tanunónak – ingyenessé fogják tenni, mert ami korábban az érettségi volt, az ma már a diploma. Az MSZP program úgy szól, hogy mindezeken túl a hallgatói ösztöndíjakat is 33 százalékkal megemelik, de ennél még többet ígérnek az oktatásnak: autonómiát.

„Ha mi jövünk, akkor minden valós szakmai tevékenységet végző intézmény szabadon dolgozhat majd. A CEU is szabadon dolgozhat, ha mi kormányzunk” – korteskedett Hiller.

Ezután szólt az önkormányzatiságról, a fővárosról, illetve arról, hogy „nem engedik bevenni Buda várát", beszélt a vidék megerősítéséről, valamint a fenntartható fejlődésről – itt a többi között buszcsere-programot ígért –, végül pedig belevágott a hálátlannak nevezett jogállamisági témakörbe is. Az MSZP ugyanis ezen a téren is „igazságot tenne", s megígérték:

 „új köztársaságot akarunk, kikiáltjuk a negyedik magyar köztársaságot."

Hiller szerint az általuk álmodott közjogi keretek biztosítanák a független, szociális köztársaságot, amely az Európai Unió teljes jogú tagja.

A program összefoglaló elemeinek bemutatását követően Molnár felkérte a szocialista kampány napokban megnevezett arcát, a budapesti elnököt, hogy vázolja a főbb üzeneteiket, ha már az a szerencse érte, hogy neki nem összefogásról, hanem tartalomról lehet beszélnie. Ám Kunhalmi kissé talán heves beszédben először az ország romos állapotait jellemezve vázolta az MSZP vízióját, majd igenis rátért a szövetségkötési kérdésre. Sőt, kifejezetten érdemi érveléssel állt elő:

a határon túli szavazók miatt van szükség közös listára az ellenzéki pártoknak, hiszen „aki ma a közös lista ellen ágál, az a határon túli szavazatokat erősíti", amely voksok 2014-ben 96 százalékban a Fidesz-KDNP listájára jutottak.

Persze Kunhalmi nem állt bele a Demokratikus Koalíció voksmegvonó, külhoni-ellenes retorikájába, sőt, az MSZP kampányarca azt mondta: minden tiszteletük és szeretetük a határon túliaké, de hagyják meg az esélyt, hogy a belföldön élő honfitársak dönthessenek a jövőjükről.

Végül Kunhalmi azzal tüzelte hallgatóságát, hogy „kutya kemény négy hónap" áll előttük, de dolgozni kell, méghozzá együtt, mert a szocialista párt lesz az, amely képes változást elérni. Szerinte ennek az az oka, hogy a szocialisták még mindig, és mindig is rendületlenül hisznek Magyarországban, a magyar emberekben.

Értük kell dolgozniuk, s értük kell elmagyarázni nekik, hogy a szocialisták olyan országot akarnak, ahol nemcsak megszületni, hanem élni is érdemes – fejezte be mondandóját Kunhalmi, s alaposan meg is tapsolták metaforabokrétáját.

Karácsony Gergelyt üdvözli Kunhalmi Ágnes

Ezután Gőgös Zoltán elnökhelyettes azzal kezdte, hogy nem lehet másodrangú állampolgárként kezelni a vidékieket, s igenis falurombolás zajlik ma az országban. Helyzetértékelése szerint feudális viszonyok, így aztán kiskirályok uralkodnak, ami még nehezebb helyzetbe hozza a gazdálkodókat, s egyre inkább szegényednek el azok, akik megtermelnék a maguk javait. Gőgös beszélt az állami földmutyiról is, kiemelve, hogy vissza kell azt csinálni, visszaadni a földeket azoknak, akik meg is művelik azokat.

„Ezt vagy megoldjuk, vagy egész egyszerűen nem vagyunk odavalóak, ahova menni akarunk" – jelentette ki.

Végül Gőgös a szocialistáktól összekapaszkodást és támogatást kért a programhoz, valamint azt, hogy terjesszék a párt elképzeléseit országszerte. 

Ezután Bangóné Borbély Ildikó nemcsak futó- és randevúélményeit mesélte el, de azt is mondta, hogy

Magyarország ma Európa szegényháza, s ez bizony nem mehet így tovább.

Az MSZP szociális ügyekkel foglalkozó elnökségi tagjának felszólalásáig kellett arra várni, hogy először elhangozzék az eredetileg szintén Botka László által, volt miniszterelnök-jelöltként kitalált Tegyünk igazságot-szlogen második eleme, a „fizessenek a gazdagok". Bangóné fizettetné ugyanis őket, s azt is kifejtette: a szocialista párt programja a reményről, hitről és jövőről szól, meg arról, hogy Magyarország ismét Európa szíve lehessen, mert – bár ennél az érvelésénél kissé elvesztettük a fonalat – Bandóné szerint mi vagyunk Európa szíve.

Végül Korózs Lajos országos elnökségi tag ismételte meg – neoliberális közgazdászoknak többször is ki-ki szólogatva, üzengetve – a nyugdíjasoknak tett, nem kevés ígéretüket. Ő is elmondta, amit az elején a pártelnök Molnár Gyula, hogy büszkék arra, hogy a nyugdíjasok pártjának tartják sokan az MSZP-t. Korózs nemcsak nyugdíjemelésekkel operált beszédében, de bedobta azt is, hogy igenis szükség van a 13. havi nyugdíjra.

Mindezek után Molnár rutinosan nem hagyott időt arra, hogy a közönség az ígéretek összeszámolgatásába, illetve költségvetési tervezgetésekbe kezdjen, hanem azzal zárta a rendezvényt:

2018 nem egy választás, hanem A választás.

Az MSZP elnöke emlékeztetett: a jövő évi voksolás nagyon hosszú időre fogja meghatározni az ország sorsát. Szerinte a következő hónapokban kormányoldalról – és a kormányoldal érdekében – azt fogják mondani, hogy nem szabad elmenni, fölösleges elmenni választani. De az a szocialisták dolga, hogy mozgósítsanak, mert ha meg tud minden szocialista szavazó még egy embert győzni arról, hogy menjen el voksolni, akkor a Fidesz már nem fog győzni. Ha pedig arról is meg tudják győzni ezeket az embereket, hogy szavazzanak a szocialistákra, akkor az MSZP fog kormányozni – fejtegette, majd mindenkinek a figyelmébe ajánlotta (szintén Bokta László terminológiáját használva) a változást akarók programját, s arra kérte az MSZP valamennyi tagját, hogy hitelesen képviseljék, hirdessék azt.

Molnár végezetül bejelentette: arra fog javaslatot tenni az elnökségnek, hogy fogadják el a Párbeszéd ajánlatát, fogadják el Karácsony Gergelyt.

Az ezt köszöntő vastapsot követően a szocialisták elvonultak ételt osztani.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.