Ha a kormányon múlik marad a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

Az Orbán-kormány fél évvel meghosszabbítaná a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. 

2023. január 23., 16:22

Szerző:

Fél évvel, szeptember 7-ig meghosszabbítaná az Orbán-kabinet a március elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – írja egy friss kormányrendelet-tervezet nyomán a hvg.hu. A hosszabbítást azzal indokolják, hogy az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

A kormány a rendörség statisztikáira hivatkozva szokta indokolni a válsághelyzet meghosszabbítását. A rendőrség három részadatot összeadva számítja az „Illegális migráció alakulása” címmel heti bontásban közölt adatait: megakadályozott tiltott határátlépések száma, feltartóztatott, majd IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár) átkísértek száma, és az elfogott, előállított, eljárás alá vontak száma, írja a lap. 

A rendőrség friss statisztikái szerint 2023 elejétől összesen heti 2000–2600 körül alakul a három adat összesen. Ez a szám azonban nem mutat emelkedést, hiszen a 2022-es adatokkal összevetve decemberben például végig magasabb volt, heti 2900–4000 körüli, novemberben jellemzően heti 5000 körüli, a csúcs pedig október második felében volt heti 11 ezer feletti értékekkel.

(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)